Vlaamse cleantech trekt volle zalen tijdens Invest Roadshow in Noord-China

18-12-2018

Van 1 tot 6 december 2018 organiseerden Cleantech Flanders, Flanders Investment and Trade en VITO een matchmaking missie naar Yantai en Jinan in de Chinese provincie Shandong en Xi’an in de provincie Shaanxi. Acht Vlaamse cleantechbedrijven werden voorgesteld aan Chinese bedrijven.

Deze Invest Roadshow is de ideale kans voor Vlaamse bedrijven om nieuwe samenwerkingen in specifieke Chinese markten aan te gaan. Voor de volgende acht bedrijven werd er gezocht naar specifieke leads met het oog op het genereren van nieuwe business opportuniteiten: Blue Foot Membranes, EMTI, Exypnos, Harsonic, iLumen, NuReSys, OWS en XANT. De focus werd gelegd op water- en grondstoffenmanagement, luchtkwaliteit en energie.

De stedelijke en provinciale Chinese overheden stimuleren de plaatselijke Chinese bedrijven om in te zetten op cleantechoplossingen. Zij maken hiervoor graag de brug met Vlaamse cleantechbedrijven. De recent aangekondigde nieuwe emissie- en lozingsnormen zorgen voor een hoge noodzaak aan duurzame innovaties. De ontginning van grote voorraden petroleum, aardgas en mineralen in de provincie Shaanxi zette de samenleving en het milieu namelijk enorm onder druk.

Met volle zalen in Yantai en een tekort aan zitplaatsen in Jinan en Xi'an kunnen we spreken van een talrijke opkomst en een grote Chinese belangstelling voor de Vlaamse cleantechbedrijven. Na afloop kon de delegatie met voldoening terugkijken op enkele tientallen leads. Deze eerste matches vormen de voedingsbodem voor nieuwe businessopportuniteiten die de komende maanden verder worden ontwikkeld tijdens gerichte B2B-events.

Tijdens de Invest Roadshow werd ook de Shaanxi Environmental Protection Industry Group Co., Ltd bezocht. Deze groep bestaat uit een 20-tal bedrijven die actief op zoek zijn naar cleantechinnovaties. Enkele voorgestelde Vlaamse bedrijven en een vijftal onderzoekstopics van VITO genoten alvast grote belangstelling.

Naast de besproken thema’s toonde diverse Chinese bedrijven uit beide provincies ook interesse in de Vlaamse technologie om fosfaten terug te winnen uit afvalwater en om de efficiëntie van gedegeneerde photovoltaïsche panelen op te krikken. Dit biedt alvast nieuwe kansen voor nieuwe samenwerkingen tussen Vlaanderen en China.

Wil je graag jouw cleantechinnovatie introduceren in specifieke nichemarkten in China? Neem contact op met sonja.vandenbergh@cleantechflanders.com voor meer informatie over de volgende missies.

Aankomende events

Aankomend event

Sfeerbeelden