Workshop: Technologie in Actie over ‘Batterijmanagementsystemen’

21-11-2018

Hoe kan je elektriciteit als duurzame energiebron gebruiken voor de productieprocessen van jouw bedrijf? Cleantech Flanders, VITO en VITO/EnergyVille organiseerden hierover op 13 november een nieuwe Technologie in Actie in het inspirerende Watt Factory in Gent.  

Het (gedeeltelijk) opslaan van de opgewekte elektriciteit en gebruikmaken van een batterijmanagementsysteem is de toekomst geworden. De overstap naar duurzame elektriciteit is een aantrekkelijke en strategische keuze voor een bedrijf. Nieuwe innovatieve technologieën, schommelingen in de elektriciteitsprijzen en de groei van het aanbod van betaalbare duurzame elektriciteit hebben bijgedragen aan deze transitie.

Christine Hutsebaut (manager van the Watt Factory) opende het dagprogramma met een korte introductie over de co-working spaces/offices, het acceleratorprogramma, en de aansluiting van de residenten bij smart cities en werken aan een duurzame toekomst.

Aansluitend vertelden drie bedrijven over hun slimme keuze voor duurzame elektriciteit en batterijmanagementsystemen:

  • Best practice 1 - Optimus Yachtbuilders: zero emisson catamaran
  • Best practice 2 - nLab: hoe individuele cellen van een batterij optimaal aansturen om een maximale capaciteit te verkrijgen?
  • Best practice 3 - Atlas Copco: mobiele LED-lichtmast die werkt op batterijen in plaats van dieselgenerator

Jeroen Büscher van VITO/EnergyVille nam daarna de huidige en toekomstige trends rond het thema onder de loep. Tot slot ging Karen Vanderstraeten, Business Developer KMO bij VITO,  dieper in op  de samenwerkingsmogelijkheden met VITO/EnergyVille en het huidige aanbod van subsidies.

De aanwezigen werden absoluut geïnspireerd door de workshop, enkele quotes van de deelnemers:

Jeroen Baets, medewerker bij EnerGent: “Dit soort evenementen bewijst dat het in Vlaanderen mogelijk is om efficiënte, publiek/private samenwerkingen op te zetten, kwalitatief advies in te winnen bij overheidsgesteunde initiatieven, zelfs in sectoren die in volle ontwikkeling zijn.”

Vanhuyse Alexandra, medewerker bij Smappee: “Vooral de presentatie van Optimus Yachtbuilders was heel inspirerend, Ik ben zeer benieuwd hoe dit ‘zero emission’ concept geschaald kan worden in de scheepvaart. De scheepvaart is een zeer vervuilende sector, maar misschien biedt Optimus wel dé oplossing!”

Michel Van Campenhout, zaakvoerder bij MiNi Energietechniek: “De inhoud van deze workshop sluit zeer nauw aan bij onze activiteiten. We gaan naar huis met een hoop nieuwe informatie en antwoorden op onze vragen. Onze verwachtingen werden zeker ingelost."

 

Partners

Aankomende events

Aankomend event

Sfeerbeelden

Presentaties