Zes Europese KMO’s pitchten hun duurzame oplossing voor de behandeling van ballastwater

05-07-2018

Zes KMO’s uit België, Denemarken, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk ontmoetten acht leden van Euroshore om hun cleantechoplossing voor de behandeling van afvalwater van gaswassers en ballastwater voor te stellen.

Euroshore is de Europese federatie van havenontvangstinstallaties voor scheepsafvalstoffen. Acht leden van Euroshore maakten kennis met zes Europese KMO’s tijdens het Meet the Buyer event op 28 juni in het nieuwe Havenhuis in Antwerpen.

De uitdaging voor de zes KMO’s was om een cleantechoplossing aan te bieden voor de behandeling van afvalwater van gaswassers en ballastwater. Deze acht leden van Euroshore waren aanwezig: MAC2, MTD, TWZ, SARP Industries, MSR, TRADEBE, SWOC and Martens Cleaning.

Welke cleantechoplossingen boden de zes KMO’s aan?

 • Arvia uit het Verenigd Koninkrijk stelde hun Nyex-behandeling voor, waarbij de organisch vervuilde stoffen verwijderd en behandeld worden om uiteindelijk te komen tot gezuiverd afvalwater. De Nyex-technologie baseert zich op elektrochemische oxidatie en is een vrijstaande afvalwaterzuiveringsinstallatie op het land. 
   
 • Sofresid uit Frankrijk stelde hun product OCTOPOL voor. Dit is een assistentieschip dat het ballastwater en afvalwater van schepen behandelt en zuivert tijdens hun zeeroute.
   
 • Het Belgische Inopsys bood twee verschillende producten aan. Ten eerste de Poly-Ox Unit is een polyvalente mobiele oxidatie-unit waarin verschillende geavanceerde oxidatieprocessen kunnen worden gecombineerd. Het andere waterzuiveringssysteem is de Poly-Met Unit die onder andere zink, ijzer, koper, mangaan en nikkel uit water verwijdert.
   
 • Het Deense Bawat biedt een ballast watermanagementsysteem aan dat gebaseerd is op de pasteurisatietechniek. Ze gebruiken geen filters, UV of andere chemische toevoegingen voor de zuivering van het ballastwater. Het systeem kan gebruikt worden in een truck, op een assistentieschip of zelfs aan boord.
   
 • Het Nederlandse A. Dorenbos Holding toonde hun zuiveringssysteem voor ballastwater. Dit systeem werd gedurende drie maanden getest in de haven van New York.
   
 • Environmental Treatment Concepts uit het Verenigd Koninkrijk biedt innovatieve oplossingen aan voor de behandeling van afvalwater, maar ook voor energy harvesting.

Na de one-to-one meetings konden de aanwezige leden van Euroshore en de KMO’s een bezoek brengen aan de havenontvangstinstallatie MAC2. Dit bedrijfsbezoek illustreerde meteen hoe groot de uitdaging van deze case is. Na afloop van het Meet the Buyer event gaf Euroshore aan dat wellicht drie van de aangeboden oplossingen nader worden bekeken.

SCALE-UP is een samenwerking tussen vijf Europese cleantechclusters: Cleantech Inn van Zweden, CLEAN van Denemarken, Cambridge Cleantech van het Verenigd Koninkrijk, Clean Tech Delta van Nederland en Cleantech Flanders van België. Deze clusters versnellen samen de marktintroductie van innovatieve cleantechproducten of -diensten.

Meer informatie over SCALE-UP

Aankomende events

Aankomend event