Cofinanciering voor duurzame innovatie in de proces- en maakindustrie

21-06-2018

De eerste oproep van het Europees project GIST werd gelanceerd op 15 juni 2018. GIST staat voor 'Growing Industry trough a Sustainability Transition' en versnelt de transitie naar een schone proces- en maakindustrie in de grensregio Nederland-Vlaanderen.

Op 15 juni 2018 gingen Burgemeester Aboutaleb (gemeente Rotterdam) en gouverneur Reynders (provincie Limburg in België) in gesprek met 20 cleantechbedrijven uit België en Nederland om mee te denken over de bedrijfs- en clusterontwikkeling in de grensregio. Enkele belangrijke vragen hierbij zijn:

  • Welke kansen zijn er in de grensregio voor verduurzaming van de proces- en maakindustrie?
  • Hoe kan het GIST-project het best aansluiten bij de cleantechkansen in de regio?
  • Welke aanvullende acties zijn nodig om de goede opvolging van projecten te realiseren?

Aansluitende werd de eerste oproep voor projectvoorstellen gelanceerd. Hierbij staat het thema ‘energietransitie’ centraal. GIST wil de ecologische voetafdruk van de proces- en maakindustrie in de grensregio Nederland-Vlaanderen verkleinen door het ontwikkelen en meefinancieren van FEED-haalbaarheidsstudies voor duurzame innovaties. 

Het uiteindelijke doel van de haalbaarheidsstudies is het overbruggen van de ‘Valley of Death’ voor technologische innovaties. Met name voor uitvindingen die anders door hoge ontwikkelkosten en (technische) risico’s nooit op de markt zouden komen.

Tijdens het lanceringsevent kon iedereen persoonlijk kennis maken met het netwerk uit de regio Vlaanderen-Nederland.

Ben jij actief in de maakindustrie waarbij continue innovatie en hoge mate van specialisatie centraal staan? Dien dan jouw haalbaarheidsstudie in ten laatste op 31/08.

Foto's: © Arie Kievit

Aankomende events

Aankomend event

Video | Sfeerbeelden