Slim schakelen met batterijen

21-06-2018

Op 14 juni vond de Technologie in Actie over ‘Batterijmanagementsystemen’ plaats in Houthalen. Cleantech Flanders, VITO/EnergyVille en VITO organiseerden samen een workshop over elektriciteit als duurzame energiebron voor de productieprocessen in een bedrijf.

Overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame elektriciteit is een aantrekkelijke en strategische keuze voor een bedrijf. Het (gedeeltelijk) opslaan van de opgewekte elektriciteit en gebruikmaken van een batterijmanagementsysteem op maat van de toepassing is de toekomst geworden. Nieuwe innovatieve technologieën, schommelingen in de elektriciteitsprijzen en de groei van het aanbod van betaalbare duurzame elektriciteit hebben bijgedragen aan deze transitie.

Om de deelnemers te inspireren en aan te zetten tot actie vertelden vier bedrijven over hun slimme keuze voor duurzame elektriciteit en batterijmanagementsystemen:

  • Best practice 1 - The Kobi: all season tuinrobot met lithium-ion-accu
  • Best practice 2 - Optimus Yachtbuilders: zero emisson catamaran
  • Best practice 3 - nLab: hoe individuele cellen van een batterij optimaal aansturen om een maximale capaciteit te verkrijgen?
  • Best practice 4 - Atlas Copco: mobiele LED-lichtmast die werkt op batterijen in plaats van dieselgenerator

Deze praktijkcases werden ondersteund door Jeroen Büscher van VITO/EnergyVille die de huidige en toekomstige trends onder de loep nam en Johan Vangrunderbeek, Business Developer KMO bij VITO die de samenwerkingsmogelijkheden met VITO en het huidige aanbod van subsidies toelichtte.

Partners

Aankomende events

Aankomend event

Video | Sfeerbeelden

Presentaties