90.000 euro subsidies voor bio-afbreekbare plastics

13-06-2017

De meeste plastics die we vandaag gebruiken zijn niet afbreekbaar in de natuur. Ze zijn ook moeilijk te hergebruiken of te recycleren. Met de steun van CrossRoads ontwikkelen B4Plastics en InnoCabs een nieuwe soort plastic dat wel wordt afgebroken.

Het plasticprobleem is een complex samenspel tussen drie oorzaken. Om te beginnen wordt plastic uit olie gemaakt. Bovendien weten veel mensen niet goed hoe het materiaal in elkaar zit en hoe ze er op een verantwoorde manier mee kunnen omgaan. Tot slot bestaan er nauwelijks manieren om plastic dat wel wordt ingezameld weer in circulatie te brengen. Het kan namelijk niet worden herbruikt of gerecycleerd. En dus belandt veel plasticafval in een verbrandingsoven of in onze bossen en oceanen.

B4Plastics en InnoCabs willen deze drie problemen aanpakken. Voor hun nieuwe plasticsoorten vervangen ze zoveel mogelijk olie als grondstof door lokale biobronnen. De hoofdfocus ligt op de eindfase: plastic opnieuw in de cyclus inschakelen. Dat is mogelijk door het materiaal te triggeren zodat het versneld wordt afgebroken. Ze ontwerpen nieuwe soorten plastic die reageren op een specifieke trigger zoals temperatuur, vochtigheid, soorten licht, enz. Het eindproduct is vergelijkbaar met de oplosbare plasticfolie rond vaatwastabletten. Het verschil is dat de polymeren van de nieuwe soort plastics afbreekbaar zijn.

Meer informatie over CrossRoads

Aankomende events

Aankomend event