Terugblik op 10 jaar MIP tijdens het vierde Cleantechfestival

01-12-2015

Op 24 november organiseerde MIP de vierde editie van het Cleantechfestival. MIP stimuleert cleantechinnovaties door projecten te steunen en zorgt ervoor dat we evolueren naar een duurzamer beheer op het vlak van energie, materialen, mobiliteit en water.

Tijdens deze editie stond het tienjarig bestaan van MIP centraal. Het MIP (Milieu- en energietechnologie InnovatiePlatform), dat wordt beheerd door i-Cleantech Vlaanderen is erin geslaagd diverse experimenten op te zetten, waarbij bedrijven en kennisinstellingen nagaan wat een koolstofarme circulaire economie kan betekenen. Sinds de opstart van MIP in 2005 werd 23,6 miljoen euro aan subsidies uitgetrokken voor 67 innovatieve projecten. Deze projecten staan klaar voor verdere opschaling en houden de transitie van het bestaande industriële en maatschappelijke weefsel in zich. Download de publicatie '10 jaar MIP'.

De goedgekeurde projecten van 2015 namen het tegen elkaar op in de cleantech battle. Ze kregen 100 seconden om hun project voor te stellen. Het project 'Stokstroom' ging met een reportage ter waarde van 5.000 euro op Kanaal Z naar huis. In dit project werken een ecologische viskwekerij en een tomatenteler samen. Het afvalwater van de viskwekerij wordt gebruikt voor de bevloeiing van de tomaten. Wil je weten welke projecten nog meededen aan de cleantech battle? Bekijk dan hier alle goedgekeurde projecten in 2015.

Keynote spreker Jan Jonker (Professor corporate sustainability @ Radboud universiteit) nam de deelnemers mee in de wereld van duurzaam ondernemen. Volgens Jan Jonker is de maatschappij in een noodzakelijke transitie gekomen. Duurzaamheid zal een nieuwe betekenis krijgen met ontwikkelingen rond cleantech, fin tech en niet te vergeten socio-innovatie tech. De volgende stap is nieuwe organisatie- en businessmodellen met elkaar ontwikkelen waaraan een aantal Vlaamse bedrijven al werken. Doen we dit niet, dan vallen we terug in de patronen van ‘business as usual’. Dit mogen we niet laten gebeuren volgens Jan Jonker. Jeremy Leggett, de meest gerespecteerde energie-ondernemer van Engeland, legde uit welk shift noodzakelijk is in de energiewereld.

Aankomende events

Aankomend event

Video