Boekvoorstelling Terra Reversa: de transitie naar rechtvaardige duurzaamheid

27-10-2016

Terra Reversa verscheen in 2009. Zeven jaar later staan de analyses en alternatieven van Peter Tom Jones, voorzitter van i-Cleantech Vlaanderen, nog steeds als een huis. In de herziene uitgave van zijn boek geeft hij een update over wat er is veranderd. 

Met zijn nieuwe inleiding '10 redenen voor optimisme' brengt hij een verrassend positief geluid in het debat over de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire en veerkrachtige economie. De belangrijkste motivatie voor dit optimisme schuilt in de razendsnelle doorbraak van schone technologieën. 

10 redenen voor ecologisch optimisme:

  1. CO2-emissies stabiliseren voor het eerst wereldwijd, ondanks een gemiddelde economische groei van 6,5%
  2. China sluit haar steenkoolcentrales en kiest voor cleantech
  3. De doorbraak in het mondiale klimaatbeleid
  4. De doorbraak van de disinvestment-beweging
  5. Fossiele energiebedrijen boeren (snel) achteruit
  6. Hernieuwbare energie breekt het ene record na het andere
  7. De elektrificatie van het wagenpark komt op gang
  8. De peer-to-peereconomie doet zijn intrede
  9. De circulaire economie is het nieuwe Leitmotiv
  10. Zelfs stortplaatsen leveren nieuwe grondstoffen

Tijdens de boekvoorstelling ging Peter Tom Jones in debat met Katlijn Malfliet (Vice-Rector @ KU Leuven), Mohamed Ridouni (Schepen milieu @ Stad Leuven), David Dessers (Gemeenteraadslid Groen @ Stad Leuven), Stijn Devillé (Theatermaker @ Het Nieuwstedelijk) en Lieve Schreurs (Communicatieverantwoordelijke @ Triodos). 

Peter Tom Jones is doctor in de toegepaste wetenschappen en onderzoeksmanager aan de KU Leuven. Hij is voorzitter van i-Cleantech Vlaanderen. Hij leidt ook het European Enhanced Landfill Mining Consortium (EURELCO) en is co-auteur van onder andere Terra Incognita (2006), Het Klimaatboek (2007) en Klimaatcrisis (2009).

Aankomende events

Aankomend event