Vijf jonge ondernemers vertellen over hun cleantechinnovatie op het Cleantechfestival

01-12-2016

Op 24 november organiseerde MIP de vijfde editie van het Cleantechfestival. MIP stimuleert cleantechinnovaties door projecten te steunen. Zo zorgt MIP ervoor dat we evolueren naar een duurzamer beheer op het vlak van energie, materialen, mobiliteit en water.

Keynote spreker Frans Nauta (oprichter @ ClimateLaunchpad) gaf aan hoe start-ups de klimaatverandering oplossen. Derk Loorbach (Directeur @ DRIFT) zag cleantech als motor voor de transitie. Tom Jones (voorzitter @ i-Cleantech Vlaanderen) bracht met zijn 10 redenen voor ecologisch optimisme een verrassend positief geluid in het debat over de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire en veerkrachtige economie. En Philippe Vandekerckhove nam de deelnemers mee in het duurzaamheidsverhaal van het Rode Kruis. Sango, het nieuwe laboratoriumgebouw, is het voorbeeld van ecologisch en economisch verantwoord bouwen. Duurzaamheid, niet als een pay-back gegeven, maar als een logische investering in de toekomst met financieel rendement. En dit heeft ook een positief effect op de gezondheid van de medewerkers van het Rode Kruis. 

Moderator Pascal Cools ging ook in gesprek met vijf jonge ondernemers die innoveren. Of waren het innovators die ondernemen? Johan Jacobs (oprichter @ Millibeter) begon thuis met de zwarte wapenvlieg te kweken en De Tijd nomineerde hem in 2015 als één van de 50 vernieuwers. En De Standaard noemde hem zelfs een radicale vernieuwer.Vincent Dierickx (mede-oprichter @ EnergieID) werkt aan het versnellen van de energietransitie. Een slecht werkende fakkel bij BASF legde de kiem voor zijn zoektocht naar energie-efficiëntie. Stijn Paridaens (CEO @ 3Dee) heeft de grootste 3D experience store in Europa opgericht. Denis Van Loo (oprichter @ X-Ray Engineering) heeft met zijn radioactieve scanner het afvalprobleem opgelost. En Stijn van Hoestenberghe (Managing Director @ Aqua4C/Omegabaars) kweekt de duurzaamste vis zonder waterverbruik. 

Tijdens het Cleantechfestival werd ook het cleantechrapport van 2016 gelanceerd. Dit rapport geeft een overzicht van de evoluties in de Vlaamse cleantechcluster en van de uitdagingen waarmee die te maken heeft. Hieruit kon besloten worden dat Vlaanderen uitblinkt in de toepassing van cleantech. In dit rapport werden enkele topposities vermeld die Vlaanderen inneemt op het vlak van energie, materialen, mobiliteit en water. 

Aankomende events

Aankomend event

Video