Minister Tommelein heeft op 16 december de e-mobility cluster gelanceerd

23-12-2016

Meer dan 20 Vlaamse bedrijven hebben de e-mobility cluster gelanceerd met de steun van Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie. Deze cluster is een initiatief van Cleantech Flanders, samen met Febiac, Traxio en Tecnolec.

Wanneer er meer elektrische wagens komen, betekent dit een extra belasting op het elektriciteitsnet. Om dit te voorkomen, wordenslimme oplossingengezocht. Enervalis en EDF Luminus demonstreerden hoe de elektrische wagen kan worden geïntegreerd in een slim energiesysteem. Enervalis heeft software ontwikkeld en ingebouwd in de laadpalen van EDF Luminusdie het laden van de elektrische wagen kan uitstellen naar een moment dat er voldoende lokaal geproduceerde hernieuwbare energie beschikbaar is, zonder dat de rijder van de elektrische wagen moet inboeten aan gebruiksgemak. Zo kan de doelstelling van 75.000 elektrische wagens op de weg worden gehaaldzonder het bestaande grid extra te belastenen waarbijhernieuwbare energie maximaal lokaal wordt gebruikt. Eencross-sectorale samenwerkingtussen wagens, laadpalen én de energievoorziening (vastgoed). 

De elektrische wagen is dus niet alleen een platform voor nieuwe diensten op het vlak van mobiliteit maar ook op het vlak van energie(-opslag) en logistiek. Zo wordt de uitrol van de elektrische wagen versneld en worden nieuwe businesskansen getest en in de praktijk omgezet.

Meer informatie over de e-mobility cluster

Aankomende events

Aankomend event

Video