Het Oost-Vlaamse Biolectric tekent contract met Chinese partner in Shaanxi

06-11-2017

Biolectric maakte alvast gebruik van de brug die de Provincies Antwerpen en Shaanxi tijdens hun jarenlange vriendschap bouwden. Zij tekende een contract met Chinese bedrijven die op zoek zijn naar de valorisatie van dierlijk afval in de varkens- en veesector.

Van 14 tot 21 oktober ondernamen Flanders Cleantech Association, Kamp C en Provincie Antwerpen een fact findingmissie naar de bevriende provincie Shaanxi in China. Het betrof een tegenbezoek aan Chinese organisaties die in de loop van 2017 Antwerpen bezochten om kennis te maken met diverse cleantechthema’s: circulaire economie, duurzaam bouwen en waste-to-energy. De delegatie uit Antwerpen kon ter plaatse rekenen op de steun van gouverneur Berx en ambassadeur Vinck.

Los van het belang dat in China wordt gehecht aan ‘Governor-to-Governor’ en ‘Province-to-Province’ relaties, is het slim om net met een provincie als Shaanxi de banden aan te halen op het vlak van economie en handel.

Shaanxi is een opkomende economie. In deze centraal gelegen provincie met in het noorden een semi-woestijngebied werden recent (jaren ’80-90) grote voorraden petroleum, aardgas en mineralen (onder andere soda, magnesium en titanium) ontdekt. De gemeentelijke en provinciale overheden van steden met enkele miljoenen inwoners als Xi’an, Yulin en Baoji, nemen volop de uitdaging aan om deze rijke natuurlijke bronnen zo schoon mogelijk te blijven ontginnen en ecologie aan economie te koppelen.

Voor een klein land als België is het verstandig om zich niet alleen op Tier I-cities zoals Shanghai, Beijing en Shenzhen te richten. Tier II-cities zoals Xi’an en Tier III-cities zoals Baoji en Yulin kijken reikhalzend uit naar technologieën, concepten en systemen van bedrijven en organisaties uit onze regio.

Door de jarenlange officiële vriendschapsrelatie hebben onze bedrijven een streepje voor.

Een mooi bewijs hiervan is het ondertekende contract tussen het Vlaamse Biolectric uit Temse en het Chinese Shaanxi Heling Agriculture Holding Ltd. dat voortvloeide uit de missie.

Maar ook in de toekomst worden nog samenwerkingen tussen bedrijven uit beide provincies verwacht. Zo ontmoette de delegatie enkele Chinese bedrijven die interesse toonden voor Vlaamse technologie, voornamelijk op het vlak van energie. Ook op het vlak van duurzaam bouwen zijn kiemen gelegd voor samenwerkingen over materiaalinnovaties. 

Hieronder vind je enkele bedrijven die door de delegatie werden bezocht:

  • Construction Industry Base of Shaanxi Construction Groupmaakt prefab betonelementen.
  • Fengxi New City in Xixian New Areatoonde twee vernieuwende realisaties in een nieuwe en innovatieve woon- en werkzone. Ten eerste het ‘Hot Dry Rock heating project’, dat bestaat uit een buizennetwerk op een diepte tot 2.000 meter voor captatie en verspreiding van ondergrondse warmte. Ten tweede het ‘Sponge City’ project, dat voor een beter waterbeheer moet zorgen onder openbare vloeroppervlakte. Het gaat dan niet alleen over de afvoer maar ook over retentie tijdens overvloedige regen.
  • Great Group Foamed Concrete Thermal Insulation Board Factoryproduceert betonnen plafond- en muurpanelen. De delegatie maakte enkele destructieve test showcases mee om parameters als flexibiliteit, doorbuigkracht en sterkte te demonstreren.
  • Hengmei New Energy Companyis een bedrijf dat als agent optreedt in Shaanxi voor energiezuinige producten.

Om deze en nog meer vermelde kiemen van samenwerkingen verder te ontwikkelen, zal Provincie Antwerpen in samenwerking met andere Vlaamse provincies, Flanders Cleantech Association, Kamp C en VOKA, in 2018 en 2019 op gerichte wijze Chinese bedrijven uitnodigen voor B2B-meetings.

Aankomende events

Aankomend event