Drummen bij Vlaamse cleantechbedrijven op de WFES beurs in Abu Dhabi

01-02-2018

Van 15 tot 18 januari namen vijf Vlaamse cleantechbedrijven een plek in op de groepsstand van Flanders Cleantech Association, Flanders Investment & Trade en VITO op de WFES beurs in Abu Dhabi. De beursbezoekers knoopten beloftevolle gesprekken aan met de Vlamingen.

Naast het bezoek van minister Tommelein op de beurs kondigde VITO ook de officiële opening van haar dochteronderneming in de Verenigde Arabische Emiraten aan, namelijk VITO Arabia Science and Technology Consultancy LLC. Na VITO Midden-Oosten en VITO Azië is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO, legt uit: “De Arabische wereld staat, meer nog dan elders, voor de moeilijke taak om over te stappen van fossiele brandstoffen op duurzame energie. Dit transitieproces biedt echter ook zeer grote opportuniteiten aan net omdat de Golfstaten, meer dan Europa, beschikken over goedkope zonne-energie, en deze overgang kunnen aandrijven vanuit dit gigantisch potentieel.”

Met Walter Buydens, die jarenlange ervaring heeft in de Arabische zakenwereld, aan het hoofd start VITO Arabia met enige voorsprong. Walter zet in eerste instantie in op toepassingen van remote sensing, circulaire economie, duurzame bouwmaterialen, optimalisatie van ontziltingsinstallaties en smart cities.

Ook viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, Bart Tommelein legde de nadruk op de rol die VITO Arabia kan spelen voor de energieomslag. “Ook hier in de Verenigde Arabische Emiraten werkt men volop aan een duurzame energietransitie. Ik zie heel wat mogelijkheden om innovatief samen te werken, bijvoorbeeld rond het opvangen en gebruiken van CO2. Dit is de start van een belangrijke samenwerking.”

Tot slot laten we onze Vlaamse bedrijven graag aan het woord over hun deelname aan de beurs:

Pieter Vangeel, Project Manager, iLumen: “Voor iLumen was de World Future Energy Summit in Abu Dhabi een unieke opportuniteit om kennis te maken met deze regio. We kregen de unieke kans om deze markt met enorm potentieel al in een pril stadium te bespelen. De mensen van Flanders Cleantech Association, Flanders Investment & Trade en VITO zorgden voor de perfecte ondersteuning. Alles was tot in de puntjes geregeld, waardoor we er als Vlamingen echt bovenuit staken in Abu Dhabi. Chapeau voor heel het team!

Steven De Laet, Managing Director, InOpSys: “InOpSys biedt oplossingen voor de decentrale behandeling van afvalwater. We zuiveren afvalwater en recycleren waardevolle componenten. Onze deelname aan WFES beurs samen met Flanders Cleantech Association heeft een duidelijk beeld gecreëerd van de noden en mogelijkheden in het Midden-Oosten. Tevens heeft het ons een heel aantal interessante leads opgeleverd.”

Tom Huysmans, General Manager, Liquisol: “Dankzij een uitstekende organisatie van Flanders Cleantech Association heeft Liquisol de kans gekregen om haar gamma van warmte en zonwerende verven op een optimale manier voor te stellen aan de beslissingsnemers op het vlak van duurzaamheid en ontwikkeling in de golfregio. Onze deelname aan WFES beurs was de springplank om in 2018 van start te gaan in de Gulf Cooperation Council. Als rechtstreeks gevolg van deze beurs zullen we in maart demodagen organiseren in Riyad en Caïro.”

Johan Baeke, International Business Developer, Smappee: “Smappee ontwikkelt innovatieve oplossingen voor toekomstgericht energiemanagement. Onze slimme monitors analyseren het verbruik van zonne-energie, gas, water en elektriciteit en regelen het energieverkeer in je huis. Smappee biedt zijn oplossingen aan in 92 landen wereldwijd. Door onze deelname aan WFES beurs vergaarden we internationale contacten en nieuwe marktkennis van het Midden-Oosten als potentiële groeiregio. Deze kennismaking zal onze verdere internationale groei en aanpak bevorderen.”

Aankomende events

Aankomend event