Hoe geschikt is jouw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler?

25-05-2017

Het Vlaams Energieagentschap analyseerde de oppervlakte, de oriëntatie en de hellingsgraad van de meer dan 2,5 miljoen daken. Dit werd gecombineerd met de informatie van het KMI. Door de zonnekaart kom je te weten hoe jouw dak scoort voor zonne-energie.

Al vanaf 5 m2zonrijke dakoppervlakte kan het de moeite zijn om een zonneboiler of een kleine installatie met zonnepanelen te plaatsen. Zelfs op zonnige herfst- en winterdagen zijn er goede opbrengsten mogelijk. Is een bepaald deel op de zonnekaart donkergroen ingekleurd? Dan kunnen zonnepanelen erop meer energie opleveren dan nodig is voor het gezinsverbruik. Op die daken kunnen dus grotere zonne-installaties worden geplaatst. 

De geschiktheid van je dak hangt af van de jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling. Die is heel plaatsgebonden en is afhankelijk van de oriëntatie en de helling van jouw dak. Ook de schaduw op de verschillende delen van je dak speelt een rol. De zonnekaart houdt hier allemaal rekening mee bij de berekening van de geschiktheid van jouw dak. Ook krijg je informatie over de gemiddelde kostprijs van de installatie, de terugverdientijd en de winst die kan worden gemaakt met de installatie(s).

Check hoe goed jouw dak scoort voor zonne-energie

Bron: Het Vlaams Energieagentschap

Aankomende events

Aankomend event