De uitrol van de elektrische wagen versnellen met nieuwe businesskansen

20 Vlaamse bedrijven lanceerden de e-mobility cluster op 16 december 2016 met de steun van Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie. Dit is een initiatief van Cleantech Flanders samen met Febiac, Tecnolec en Traxio. Het slim afstemmen van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen maakt 100% lokaal en groen laden mogelijk. De elektrische wagen is niet alleen een platform voor nieuwe diensten op het vlak van mobiliteit maar ook op het vlak van energie en logistiek.

De e-mobility cluster is het antwoord op het Clean Power Transport actieplan van minister Bart Tommelein. Het doel van dit actieplan is 75.000 elektrische wagens op de weg in 2020. De e-mobility cluster gaat op zoek naar de meest geschikte mobiliteits- en energiesystemen.

Wanneer er meer elektrische wagens komen, betekent dit een extra belasting op het elektriciteitsnet. Om dit te voorkomen, heeft de e-mobility cluster al een mogelijke oplossing bedacht. Zo heeft Enervalis software ontwikkeld en ingebouwd in de laadpalen van EDF Luminus. Hierdoor kan het laden van de elektrische wagens uitgesteld worden naar een moment dat er voldoende lokaal geproduceerde hernieuwbare energie beschikbaar is. Zo kan de doelstelling van 75.000 elektrische wagens op de weg worden gehaald zonder het bestaande grid extra te belasten. En wordt er maximaal lokaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Een cross-sectorale samenwerking tussen wagens, laadpalen en energievoorziening. 

De elektrische wagen is dus niet alleen een platform voor nieuwe diensten op het vlak van mobiliteit maar ook op het vlak van energie en logistiek. De koffer kan in de toekomst ingezet worden voor slimme logistiek. 

20 Vlaamse bedrijven zijn in de e-mobility cluster gestapt op 16 december 2016 met de steun van Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: Athlon, Audi, Bebat, Bender, Dats24, EDF Luminus, Eneco, Enervalis, ENGIE Electrabel, Esas, GreenVille, Powerdale, Re-Vive, Rexel, Tapazz, The New Drive, Verstraete, VitaeMobility, Volkswagen en Zen Car. De e-mobility cluster is een initiatief van Cleantech Flanders samen met Febiac, Tecnolec en Traxio. Ze zullen samen de uitrol van de elektrische wagen versnellen, nieuwe businesskansen testen en in de praktijk omzetten. 

Partners

Initiatiefnemers

Aankomende events

Aankomend event