Autobatterij opladen in 35 seconden?

17-09-2019

De zwakste schakel in elektrische wagens is en blijft de batterij door een lange laadduur. Enkele weken geleden stelde de Britse firma ZapGo haar nieuwe Carbon-ion batterij voor, die een groot deel van de huidige nadelen in de kiem moet smoren.

Tien keer sneller opgeladen

De lange oplaadduur van de batterij is een van de redenen waarom mensen twijfelen om zich een elektrische wagen aan te schaffen. Gelukkig staat de technologie niet stil. Het Britse bedrijf ZapGo ontwikkelde de Carbon-ion batterij, waarin geen lithium of kobalt verwerkt zit. ZapGo ontwikkelde naar eigen zeggen een zelfrijdende auto met een Carbon-ion batterij die in 35 seconden volledig kan opladen.

Hun batterij kan grote hoeveelheden energie aan, met een laadvermogen van 350 tot zelfs 1.500 kilowatt. Ter vergelijking: die van een Tesla model 3 is “slechts” 250 kilowatt. Bij de huidige oplaadpalen zou een ZapGo-batterij “tien keer zo snel opgeladen worden”. Maar ook het Israëlische bedrijf StoreDot werkt aan een autobatterij om binnen de vijf minuten een elektrische wagen op te laden.

Ook in huishoudtoestellen

De batterij van ZapGo heeft nog andere voordelen. Volgens het bedrijf zitten er geen brandbare onderdelen in en zijn hun batterijen veel veiliger dan de huidige. Met hun technologie zijn ze eveneens van plan om de batterijenmarkt van andere toepassingen aan te vallen. Zo zou men met hun type van batterijen een elektrische stofzuiger binnen de 20 seconden kunnen opladen, een elektrische boor zelfs binnen de 15 seconden. Tot slot gaat ZapGo ook onderzoeken of ze Carbon-ion batterijen voor mobiele telefoons kunnen ontwikkelen.

Aankomende events

Aankomend event