Zonnepanelen zijn productiever op landbouwgrond dan in de woestijn

09-09-2019

“Zonnepanelen zijn net als mensen: ze zijn gelukkiger als het koel en droog is, met een briesje”, aldus de Amerikaanse hoogleraar Chad Higgins. Zijn team kwam na onderzoek tot de conclusie dat zonnepanelen het efficiëntst werken op landbouwgrond, en niet midden in de hete woestijn.

Agrivoltaics

Iedereen kent de beelden van enorme zonneparken in uitgestrekte en dorre woestijnlandschappen. Minder bekend is dat zonnepanelen ook op landbouwgrond kunnen staan, terwijl de boeren hun gewassen verder kunnen kweken. Meer zelfs, een team van wetenschappers van de Oregon State University (OSU) kwam na onderzoek tot het besluit dat zonnepanelen op landbouwgrond, ook wel “agrivoltaics” genoemd, het efficiëntst werken en dus meest productief zijn.

Hoe kouder buiten, hoe efficiënter

Het is niet het eerste onderzoek van hoogleraar Chad Higgins en zijn team over zonnepanelen op landbouwgrond. Hij bewees eerder al dat op landbouwgrond met zonnepanelen de oogstopbrengsten hoger zijn. Nu bestudeerde zijn team de elektriciteitsproductie van vijf grote zonneparken op landbouwgrond van de OSU. “We ontdekten dat als het koud is buiten, de efficiëntie beter wordt. Als het heet is, daalt de efficiëntie. Als het volkomen windstil is, is de efficiëntie slechter, maar een beetje wind maakt het beter. Naarmate het vochtiger werd, deden de panelen het slechter. Zonnepanelen zijn net als mensen, ze zijn gelukkiger als het koel en droog is, met een briesje”, volgens Higgins. En mocht op 1% van de landbouwgrond wereldwijd zonnepanelen staan, dan kan die aan de wereldwijde vraag naar elektriciteit voldoen, klinkt het nog.

Lees meer via VRT

Aankomende events

Aankomend event