Groene zomerfestivals met de Green Energy Mills

26-08-2019

Met een Europese subsidie van 2,3 miljoen euro slaagden onderzoekers van de Limburgse Hogeschool UCLL en de Technische Universiteit van Eindhoven erin om een 21-meter hoge uitklapbare toren te bouwen die elektriciteit kan leveren met een windturbine, zonnepanelen en batterij.

Alternatief voor dieselgeneratoren

De Green Energy Mill, kortweg GEM-toren, heeft intussen zijn vuurdoop achter de rug. Op een van de campings van het voorbije Limburgse Pukkelpopfestival leverde de GEM-toren de nodige energie voor de Camping Comfy. De ontwerpers hopen vooral hun GEM-torens kunnen in te zetten op de vele zomerfestivals. Die kunnen vaak enkel beroep doen op vervuilende dieselgeneratoren om de nodige elektriciteit te leveren. De Green Energy Mill is dan ook het gedroomde alternatief om van elk zomerfestival een groen festival te maken. “Het is in ieder geval onze bedoeling dat ooit een heel festival op groene stroom draait”, aldus Faas Moonen van de Technische Universiteit van Eindhoven.

Wind gecombineerd met LSC-zonnepanelen

De GEM-toren is uitklapbaar en 21 meter hoog. Geen wieken voor de windturbine, wel een verticale as-windturbine van 700 kg die bijna geen geluid maakt en veiliger is. Bij windstilte kunnen 144 flexibele zonnecellen de nodige stroom produceren, zelfs zonder direct zonlicht is. De innovatieve Luminescent Solar Concentrator (LSC)-panelen werden door de Eindhovense technici ontwikkeld. Inkomende lichtstralen worden naar de randen van het paneel vervoerd, waar zonnecellen de lichtbundels in energie omzetten.. De ingebouwde accu heeft een capaciteit van 90 kilowatt en ’overbrugt de periodes zonder wind of zon.  Zo’n 72 losse zonnepanelen, bovenop toiletten en eetkramen, kunnen extra aan de accu gekoppeld worden.

Plannen voor een nieuwe toren

Na de eerste test tijdens Pukkelpop is het nog onduidelijk hoeveel energie de GEM-toren kan produceren. Hiervoor zijn meer tests en onderzoek nodig. Volgend jaar reist de toren hiervoor 16 Europese festivals af. Intussen werkt het team aan de plannen voor een nieuwe toren, die nog meer elektriciteit moet opwekken.

Lees meer via Het Nieuwsblad

© Foto Bart Van Overbeke

Aankomende events

Aankomend event