Wereldwijd tekort aan grof zand: dringend maatregelen nodig

06-09-2019

Een duurzaam beheer van de voorraden grof zand en de recyclage van bouwmaterialen zoals beton zijn maar enkele van de voorstellen van enkele internationale wetenschappers tegen een dreigend wereldwijd tekort van grof zand. Hun oproep verscheen onlangs in het tijdschrift Nature.

Grof zand versus fijn woestijnzand

Jaarlijks is 32 tot 50 miljard ton grof zand nodig voor de wereldwijde bouwindustrie. Grof zand is een grondstof voor beton, glas, maar ook voor computerchips. Vooral in rivieren is er veel grof zand aanwezig. Maar de voorraad grof zand wereldwijd is beperkt. Als de massale vraag niet daalt, dreigt er tegen het midden van de eeuw een tekort.  Fijn zand uit de woestijn is te glad en te fijn, de korrels binden niet gemakkelijk en is dus niet geschikt als grondstof.

Verhuizen omwille van instabiele rivieroevers

In hun brief in Nature lanceren de internationale experts een oproep naar zowel de Wereldhandelsorganisatie (WHO) als naar de milieu-instantie van de Verenigde Naties (UNEP). Concreet stellen ze enkele maatregelen voor. Zandwinning aan de oevers van een rivier heeft gevolgen voor de mensen die er wonen en voor de dieren. Door instabiele oevers moeten bijvoorbeeld 500.000 Vietnamezen verhuizen. De wetenschappers pleiten voor een duurzame zandwinning, zoals bij dammen waar grof zand zich sowieso ophoopt. Recyclage van beton en andere bouwmaterialen of zand vervangen als grondstof door verbrijzelde rotsen en afval uit de industrie kan de vraag naar zand doen dalen.. Tot slot pleiten ze voor een internationaal kader om grof zand duurzaam te beheren en voor een bewustmakingscampagne naar het grote publiek.

Lees meet via VRT

 

Aankomende events

Aankomend event