E-ferry Ellen, de elektrische ferry zonder diesel back-up

27-08-2019

In het volgende decennium zouden maar liefst 200 ferryroutes in Scandinavië met een elektrische veerboot kunnen worden afgelegd. Ellen, de allereerste volledig elektrisch ferry, heeft er intussen al een maidentrip op zitten tussen een Deens eiland en het vasteland.

Geen dieselmotor als back-up

Ellen is niet het eerste elektrische schip ter wereld. Sinds 2017 vaart een elektrisch Chinees vrachtschip rond op lithium-ionbatterijen, met een accupakket van 2,4 megawattuur. Ellen heeft een capaciteit van 4,3 megawattuur, is vier keer groter dan eerdere modellen van een elektrische ferry en heeft geen dieselmotor als back-up. Met een lengte van 60 meter en 13 meter breed kan Ellen in één trip tot 30 wagens en 200 passagiers vervoeren, aan een snelheid van 15,5 knopen (ongeveer 37 km/uur). Per jaar zal Ellen 2.000 ton CO2, 42 ton stikstof en 1,4 ton zwaveldioxide minder uitstoten dan een ferry met dieselmotor.  Verder is de brug uit aluminium en niet uit staal gemaakt om het schip lichter te maken.

“Mijlpaal in de commerciële scheepsaandrijving”

De maidentocht van 20 kilometer, en over enkele weken de operationele ingebruikname van Ellen, vond niet toevallig plaats tussen het Deense eiland Aerø en het Deense vasteland. In Denemarken loopt namelijk het Natura-project. Dat project heeft als doel om milieuvriendelijke transporten voor de Denen te ontwikkelen en elektrische veerboten zijn daar een onderdeel van. Voor financiële steun kon Denemarken rekenenop het Horizon 2020 and Innovation Program van de Europese Unie. De constructie van de ferry op een Deens scheepswerf was een uitdaging om de ferry zo licht mogelijk te maken. De Zwitserse producent Leclanché leverde de 20 units van het lithium-ion-batterijsysteem. CEO van Leclanché, Anil Srivastava: “We zijn bijzonder fier op de levering van dit unieke batterijsysteem. Het is een mijlpaal in de commerciële scheepsaandrijving.” Tegelijkertijd verwachten analisten dat de wereldwijde markt voor hybride elektrische schepen in 2024 goed zal zijn voor 5,2 miljard dollar. In 2020 zou 80% van de nieuwe schepen met batterijen zijn uitgerust.

Lees meer via VRT

Aankomende events

Aankomend event