Stroom opwekken met de zonnewering

23-08-2019

Wetenschappers zoeken voortdurend nieuwe toepassingen van zonnepanelen, zoals het printen van oprolbare zonnepanelen of doorzichtige zonnepanelen die als ramen gebruikt kunnen worden.  Duitse onderzoekers ontdekten een manier om zonnepanelen in een glasvezeldoek te integreren.

Niet alle textiel is geschikt

Zes Duitse bedrijven en onderzoeksinstituten ontwikkelden flinterdunne zonnepanelen,:ingewerktin textiel. Op die manier zouden bijvoorbeeld de zeilen van vrachtwagens of zonneweringen stroom kunnen leveren.  Echter niet elk stuk textiel is hiervoor geschikt. Zo moet de stof aan brandveiligheidseisen voldoen, sterk genoeg zijn en goedkoop te produceren zijn. Daardoor bleef enkel nog glasvezeldoek over, met een zonnepaneel dat uit laagjes bestaat variërend tussen de één en tien micrometer.

Rendement verhogen

 “Op dit moment hebben de textiele zonnepanelen een rendement van tussen 0,1 en 0,3 procent”, aldus onderzoeker Lars Rebenklau. Ter vergelijking: conventionele zonnepanelen halen een rendement van gemiddeld 20 tot 25 procent. De researchers verwachten dat het nog vijf jaar onderzoek zal vergen om het rendement van de zonnecellen in glasvezeldoek op te drijven tot vijf procent. Pas dan is de commercialisering ervan haalbaar. Deze innovatieve techniek zal uiteraard nooit de conventionele zonnepanelen kunnen vervangen, maar een bijkomend alternatief kunnen bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een zonnewering boven een terras.

Aankomende events

Aankomend event