Duurzaam huis uit gerecycleerd kurk

21-08-2019

In de Britse stad Eton staat een huis met 44 vierkante meter binnenoppervlakte, dat bijna volledig uit gerecycleerd kurk bestaat. Kurk is een efficiënt isolatiemiddel, waterbestendig en een duurzaam bouwmateriaal. Als het huis aan vervanging toe is, kunnen de 1.268 bouwblokken terug worden gerecycleerd.

Minder CO2-uitstoot

De bouwindustrie is verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Negen procent van het industriële water in de wereld is voor de productie van beton. Werken met gerecycleerde bouwmaterialen kan zowel die uitstoot als de waterstress verminderen.  Britse architecten hebben zes jaar aan dit kurken huis gewerkt, van het initiële idee tot aan de constructie ervan.

Volledig gerecycleerd en recycleerbaar

De wanden en de vijf daken in piramidevorm zijn van gerecycleerd kurk, bestaande uit 1.268 geprefabriceerde bouwstenen. Kurkkorrels, onder andere afkomstig van oude wijnfleskurken, werden onder druk verwarmd om er bouwstenen van te maken. Met 3D-technologie kan men de blokken zo snijden dat ze perfect in elkaar passen, zodat cement of lijm niet meer nodig zijn. Het resultaat is een duurzaam huis, met een open keuken, living, slaapkamer, badkamer en slaapruimte onder het dak. Kurk isoleert heel goed, voelt warm aan, en is waterbestendig. Een stalen frame vormt de fundering en voor de balken werd gerecycleerd hout gebruikt. Volgens de architecten zal het huis zo’n 20 jaar stand houden. Daarna kan men het volledig recycleren en op dezelfde wijze gebruiken.

Lees meer via weforum.org

Aankomende events

Aankomend event