Beloftevolle Ierse tiener haalt microplastics uit afvalwater

09-08-2019

Met een eenvoudig en geniaal idee won de 18-jarige Ierse student Fionn Ferreira de prestigieuze wetenschapswedstrijd Google Science Fair.  Met een combinatie van olie en magnetiet maakt hij microplastics magnetisch, waardoor ze met een magneet uit het water kunnen worden gehaald.

Microplastics problematiek: award voor innovatie

Met deze prijs is de tiener niet aan zijn eerste (wetenschappelijk) proefstuk toe. Hij won eerder al 12 wetenschappelijke westrijden en is curator van een planetarium.

Het Massachussetts Institute of Technology (MIT) vernoemde zelfs een kleine planeet naar hem. Dat de tiener met een innovatief idee kwam voor microplastics filtering, zal zeker een doorslaggevende factor zijn geweest bij de beslissing van de jury. Microplastics hebben een diameter kleiner dan 5nm worden bijvoorbeeld gebruikt in zepen en scrubs door hun exfoliërend karakter. Door de kleine afmetingen kunnen zuiveringsinstallaties de microplastics niet uit het afvalwater filteren, waardoor ze in rivieren, zeeën en oceanen terechtkomen. Dit resulteert in een enorme milieuschade voor het mariene leven en  indirect ook voor onze gezondheid. “Het is essentieel dit we efficiënte en effectieve manieren vinden om microplastics uit ons afvalwater te halen voor het onze oceanen bereikt”, aldus Ferreira in een reactie op zijn award.

Magnetische ferrovloeistof

Om microplastics uit water te halen, gebruikt Ferreira een combinatie van olie en het mineraal magnetiet in poedervorm. Het resultaat is een magnetische ferrovloeistof, waaraan de microplastics binden. Vervolgens wordt deze oplossing met een magneet uit het water worden gehaald. Deze techniekis niet geschikt voor open zeeën en oceanen, maar zou perfect mogelijk zijn in bassins van waterzuiveringsinstallaties. De toepassing staat nog niet volledig op punt, maar met het prijzengeld van 45.000 euro hoopt Ferreira de methode nog te verbeteren en goedkoper te maken. Na meer dan 1.000 tests bleek zijn techniek nu al 87% efficiënt te zijn. 

 

Lees meer via forbes.com

Aankomende events

Aankomend event