“Veilingen blijven belangrijke drijfveer voor zonnepanelen”

07-08-2019

Met subsidies leggen landen wereldwijd heel wat geld op tafel om te investeren in zonneparken. Met succes, want volgens het onderzoeksbureau Wood Mackenzie zal eind 2019 over de hele wereld maar liefst 114,5 gigawatt door zonnepanelen zijn opgewekt, een nieuw record.

Grootste veiling ter wereld

Een groot deel van de elektriciteit opgewekt door zonnepanelen komt uit China. In 2017 was deze goed voor 53 gigawatt. Zonnepanelen zijn er een enorm succes, zo groot zelfs dat de overheid niet langer subsidies toekent. Hierdoor kwam er tijdens het eerste kwartaal van 2019 ‘maar’ 5,2 gigawatt capaciteit bij. Recent vond in China ook de eerste en grootste veiling ooit plaats, goed voor 22,8 gigawatt. “De projecten moeten nog voor het einde van het jaar aangesloten worden, anders dreigen boetes. Veilingen zullen een belangrijke drijfveer blijven in veel internationale markten voor zonnepanelen”, klinkt het bij Wood Mackenzie. Volgens het onderzoeksbureau zullen via veilingen 90 gigawatt aan contracten worden toegekend. In 2018 was dit reeds 81 gigawatt.

Groei van 30 tot 40 gigawatt per jaar

In 2019 voorziet Wood Mackenzie dat zonnepanelen 114,5 gigawatt zullen opwekken. Een jaarlijkse groei van 30 tot 40 gigawatt wereldwijd door meer competitieve aanbestedingen is realistisch, volgens het bureau. In Europa zal de groei er vooral komen door Europese regels om meer duurzaam energie te produceren. Saudi-Arabië, Taiwan en Frankrijk zijn voorbeelden van landen die traag maar zeker een capaciteit van 1 tot 5 gigawatt zullen installeren.

Aankomende events

Aankomend event