Toyota test zelfrijdende wagen in Brussel

05-08-2019

Na eerdere testritten in Japan en de VS, zal de Japanse autobouwer Toyota ook in Brussel automatisch rijden testen op de openbare weg. De overheid leverde de nodige vergunningen zodat de zelfrijdende Lexus LS gedurende 13 maanden in een vaste lus door de hoofdstad zal rijden.

Brusselse route met veiligheid voorop

De Gewestelijke Overheidsdienst Brussel Mobiliteit gaf de toestemming voor de testritten, met veiligheid voorop. Directeur-generaal Christophe Vanoerbeek van Brussel Mobiliteit: “Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Brussel Mobiliteit volgen de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van geautomatiseerde voertuigen op de voet. We zijn ons bewust van de mogelijkheden van de technologie als oplossing voor stedelijke mobiliteit, maar beseffen ook dat veiligheid altijd vooropstaat.” Zo rijdt de Lexus LS enkel rond in Brussel met een chauffeur die kan ingrijpen mocht dit nodig zijn.

Bestuderen en begrijpen van menselijk gedrag

Wie zich de komende 13 maanden in Brussel begeeft, zal de Lexus LS heel zeker herkennen. Op het dak van de wagen staan camera’s gemonteerd, een ronddraaiende radar, een lokalisatie- en detectiesysteem en een positioneringssysteem. De chauffeurs zijn opgeleid en de vaste route is in kaart gebracht en geanalyseerd. “Het hoofddoel van dit proefproject is het bestuderen van het complexe en onvoorspelbare menselijk gedrag en de impact ervan op de eisen die aan geautomatiseerde rijsystemen worden gesteld. Het uiteindelijke doel van Toyota is nul slachtoffers van verkeersongevallen. Daarom is het essentieel om het menselijk gedrag te begrijpen om te kunnen reageren op de complexiteit en bevolkingsdensiteit van een stedelijke omgeving zoals Brussel”, aldus Gerald Killman, vicevoorzitter van Onderzoek en Ontwikkeling bij Toyota Motor Europe.

Lees meer via Het Nieuwsblad

Aankomende events

Aankomend event