Oostende zuivert brak water tot drinkwater

24-07-2019

Over enkele maanden zal een gloednieuwe waterzuiveringsinstallatie in Oostende het water uit het kanaal Brugge-Oostende ontzilten en mineraliseren tot drinkwater. Het meeste drinkwater in Oostende is momenteel afkomstig uit Dinant. De waterzuiveringsinstallatie zal een primeur in West-Europa zijn.

Drinkwater via pijpleiding

De waterfactuur voor drinkwater aan de kust kan aardig oplopen  omat het watervia een pijpleiding uit Dinant, via Brussel getransporteerd moet worden. Dit transport is niet alleen duur, maar heeft ook een grote ecologische voetafdruk. Door ter plaatse drinkwater te produceren, zal de intercommunale Farys ook minder afhankelijk zijn van het het drinkwater uit Dinant.

Uniek in West-Europa

De drinkwaterintercommunale Farys besliste om in Oostende een innovatieve waterzuiveringsinstallatie te bouwen. “We gebruiken brak water uit het kanaal Brugge-Oostende om dit in gedistilleerd water om te zetten. Dan moet je het mineraliseren om er drinkbaar water van te maken. Dit is vrij uniek in West-Europa. Er wordt heel vaak water ontzilt. Maar er dan drinkwater van maken is een uniek proces”, aldus Christophe Peeters, voorzitter van de intercommunale Farys. De bouw van de installatie is bijna klaar. Over enkele maanden moet de site volledig operationeel zijn.

 

Lees hier meer: VRT Nieuws

Aankomende events

Aankomend event