Geen klapband meer met luchtloze banden

10-07-2019

Kan de nieuwe luchtloze autoband de oplossing zijn voor de twee miljoen ton aan bandenafval per jaar wereldwijd?  Begin juni stelden de Franse bandenfabrikant Michelin en de Amerikaanse wagenfabrikant General Motors hun duurzame en luchtloze autoband voor op de internationale mobiliteitsbeurs MovinOn in Montréal, Canada.

Duurzaam alternatief

Voor zowel GM als Michelin was dit internationale evenement het moment om een duurzaam alternatief voor autobanden voor te stellen. De commercialisering van de luchtloze banden zou in 2024 van start gaan. Luchtbanden zijn niet bestand tegen scherpe randen of voorwerpen op de weg en gaan vaak stuk. Soms is een klapband de oorzaak van een ongeval. In beide gevallen komt de defecte band op de afvalhoop terecht, jaarlijkse goed voor ongeveer 2 miljoen ton.

Wat met de bandenspanning?

De luchtloze band krijgt de naam Uptis meer. In de Standaard staat Yannick Christiaens, onderwijsbegeleider van de opleiding Industrieel Ontwerp aan de Universiteit Gent, stil bij de innovatieve metamateriaalstructuur van de luchtloze autoband: “om het aantal onderdelen in een product tot een absoluut minimum te herleiden. In het geval van autobanden lijken Michelin en GM hier dus het luchtonderdeel te elimineren” NASA maakte reeds gebruik van een soortgelijk ontwerp voor de banden van de Mars Rover. De levensduur van een luchtloze band zal langer zijn dan van een traditionele band. Een nadeel is dat de bandenspanning niet kan worden aangepast.  “Zoals het er nu naar uitziet lijkt het me een weinig dynamisch model, tenzij ze tegen 2024 ook verschillende soorten op de markt brengen”, geeft Christiaens nog mee.

 

Lees meer: De Standaard

Aankomende events

Aankomend event