Benelux-havens willen CO2 opslaan in leeg gasveld in de Noordzee

09-05-2019

De bedrijfsactiviteiten in de havens van Antwerpen, Rotterdam en North Sea Port zorgen voor één derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Benelux. Antwerpen en  North Sea Port willen aansluiten bij een Rotterdams project, om CO2 op te vangen in een leeg gasveld in de Noordzee.

CO2-project van de haven van Rotterdam

De havens van Antwerpen, North Sea Port (Gent-Terneuzen-Vlissingen) en Rotterdam zijn economisch belangrijk voor de Benelux, maar veroorzaken ook een belangrijke CO2-uitstoot. Het bestuur van de drie havens is zich hiervan bewust en wil een deel van die uitstoot opvangen om via pijpleidingen in een leeg gasveld in de Noordzee te pompen. De havens van Antwerpen en North Sea Port zijn van plan om aan te haken bij het bestaande CO2-project van de haven van Rotterdam, Porthos.

Havens bundelen krachten

Porthos omvat de aanleg van een netwerk in de Rotterdamse haven, waarbij de uitstoot van chemische bedrijven en raffinaderijen zal worden afgevangen om het via een ondergrondse pijpleiding 20 km verder in een leeg gasveld te pompen, 3 km onder de zeebodem. Het havenbestuur van Rotterdam reikt de hand naar beide havens: “Op dat vlak zijn we geen concurrenten. We staan alle drie voor dezelfde uitdaging. In plaats van elk afzonderlijk aan de uitstoot te werken, is het beter de krachten te bundelen”, klinkt het bij een van de havenbestuurders.

Project of Common Interest

CO2TransPorts is de naam van dat nieuwe, toekomstige samenwerkingsproject. Tegen 2026 zou het netwerk in de haven van Rotterdam klaar moeten zijn. De aanleg van een CO2-pijpleiding tussen Antwerpen en Rotterdam en tussen North Sea Port en Rotterdam zou voorzien zijn voor de periode 2026-2030. De drie havens hebben een Europese erkenning als Project of Common Interest (PCI) aangevraagd, in de hoop de nodige Europese subsidies te verkrijgen. De drie havens verwachten hierover een beslissing in juni of september van dit jaar.

 

Lees meer: De Standaard

Aankomende events

Aankomend event