Robots om afval te scheiden

08-05-2019

Onderzoekers van het Amerikaanse gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden een robotsysteem dat plastic, metaal of papier kan scheiden. De robot zou een alternatief kunnen zijn voor de arbeidsintensieve en dure sector van afvalscheiding.

Strengere Chinese eisen voor import van afval

In tegenstelling tot in België, is in de Verenigde Staten het scheiden van afval nog niet echt ingeburgerd. . Slechts een kwart van het afval wordt er gerecycleerd, goed voor 68 miljoen ton per jaar. De helft komt op een vuilnisbelt terecht. Nog een deel gaat richting China en andere lagelonenlanden, waar goedkope arbeidskrachten afval scheiden om het vervolgens te recycleren. China heeft echter onlangs strengere eisen opgelegd aan het afval en de import ervan beperkt.

Weinig geautomatiseerd

Om te beletten dat er meer afval op een vuilnisbelt terecht komt, is het scheiden van afval om te recycleren één van de pistes. Dit is in de Verenigde Staten een arbeidsintensieveen vaak onveilige job in een weinige geautomatiseerde sector. Met de huidige technologieën kan slechts een fractie van het afval op een automatische manier worden gescheiden.

Robot “RoCycle” om afval te scheiden

Onderzoekers van MIT zochten dan ook  een systeem dat plastic, metaal of papier met een hoge nauwkeurigheid kan scheiden. Ze ontwikkelden hiervoor een robot, RoCycle. Aan de robotarm bevinden zich grijpers met sensoren. De innovatie zit in de sensoren in de grijpers, die door het afval vast te nemen en lichtjes samen te drukken kunnen bepalen over welk soort afval het gaat. De huidige technologieën baseren zich vooral op visuele beelden. Omdat voorwerpen op elkaar lijken, was dit vaak de oorzaak van een verkeerde scheiding van soorten afval. RoCycle kan uit een vuilnishoop 85% van het afval correct scheiden. Op een sorteerband bedraagt dit percentage 63%. Het MIT-team is tevreden met deze resultaten, maar stellen zelf dat er og ruimte voor verbetering is.

 

Lees meer: www.weforum.org

 

Aankomende events

Aankomend event