Chinees investeringsprogramma voor waterstoftankinstallaties

03-05-2019

De Chinese overheid gelooft sterk in wagens op waterstof. Batterijen voor elektrische wagens zijn zwaar, groot en de laadtijden lopen op.. Diversifiëring van CO2-vrije transportmiddelen dringt zich op.

Limieten aan productie van batterijen

Na tien jaar subsidies met een totaal bedrag van tientallen miljarden dollars rijden er nergens zoveel elektrische wagens rond als in China. In 2015 legde de overheid plannen op tafel om in 2030 de doelstelling van 1 miljoen elektrische wagens te halen.  Toch botst de productie van die batterijen tegen haar limieten.. Niet alleen de ontginning van essentiële onderdelen van batterijen verloopt niet steeds duurzaam, het duurt vaak lang om een batterij op te laden. De hamvraag is of producenten van batterijen de enorme wereldwijde aanvraag wel kunnen bolwerken.

Enkele minuten waterstof tanken

De Chinese regering wil daarom volop investeren in tankstations voor wagens met waterstofbrandcellen, om te diversifiëren en om niet te afhankelijk te zijn van de batterijenmarkt. Op dit ogenblik rijden er in China zo’n 5.000 waterstofwagens op de weg, maar de overheid hoopt dat met hun investeringsplan meer Chinezen zullen opteren voor de voordelen van een wagen op waterstofbrandstofcellen. Zo moet een dergelijke wagen niet elektrisch worden opgeladen, maar volstaat het om in enkele minuten waterstof bij te tanken.

Dure infrastructuur

Toch liggen er nog enkele belangrijke obstakels in de weg voor de Chinese overheid. De brandstofcellen op waterstof zijn het duurste onderdeel van een wagen. De Toyota Mirai op waterstof kost 70.000 dollar, een Chinese elektrische wagen 10.000 dollar. Waterstof is dan wel een schone vorm van energie, de productie ervan gebeurt vaak met fossiele brandstoffen. Alle infrastructuur voor waterstof als brandstof, zoals pijplijnen en tankstations, kosten veel geld. Het prijskaartje voor een tankstation draait rond 1,5 miljoen dollar.

Politieke stabiliteit

Ondanks het hoge prijskaartje van de investeringen in waterstof, is de regering vastberaden om door te zetten. De politieke stabiliteit van het land en van het beleid zijn een pluspunt om dit ambitieuze plan tot een goed einde te brengen. Nu al slaat China heel wat elektriciteit uit hernieuwbare energie op voor de productie van waterstof.

Lees meer: Bloomberg

 

Aankomende events

Aankomend event