Minder CO2-uitstoot dankzij artificiële intelligentie?

02-05-2019

Vrachtvervoer zorgt voor bijna 10% procent van de CO2-uitstoot in Europa. Onderzoekers aan de KU Leuven, Vlerick Business School en de Kellogg School of Management werken aan een oplossing om complexe voorraadbeheerproblemen duurzamer te maken met behulp van artificiële intelligentie.

Service, snelheid en efficiëntie

“Wanneer gaan we voorraad bijbestellen? Hoeveel? Welke transportvorm zetten we in? De vrachtwagen, een boot of de trein? Hoe zit het met de snelheid, de prijs, de CO2-uitstoot? Met heel veel trial-and-error in een gesimuleerde omgeving leert het algoritme de juiste beslissingen te nemen” Aldus Joren Gijsbrechts.. Wegvervoer stoot 82 gram CO2 per tonkilometer uit, terwijl de binnenvaart op 32 gram uitkomt.Bij vervoer per spoor ligt de uitstoot negen keer lager dan bij wegtransport. Het probleem is de inzetbaarheid van deze alternatieve vormen van transport en hoe dit te rijmen met service, snelheid en efficiëntie.

Google algoritme AlphaGo

Logistieke en transportbedrijven zetten nu al software in om zowel het voorraadbeheer als het vervoer in goede banen te leiden. Maar de routes en oplossingen die uit de software lopen, zijn niet steeds milieubewust. Joren Gijsbrechts, doctoraatsstudent aan de KU Leuven: “Klassiek worden de stromen geoptimaliseerd volgens de kostprijs, maar het kan ook volgens de milieukosten.” Gijsbrechts haalde de mosterd bij AlphaGo, een algoritme van Google dat erin is slaagde om het Chinese bordspel Go te winnen van de wereldkampioen. Hij vroeg zich af of hetzelfde algoritme door artificiële intelligentie kon worden getraind om complexe voorraad- en transportproblemen op te lossen, met oog op duurzaamheid en minder CO2-uitstoot.

Duurzaam én besparen

De inzet van algoritmes kan een stap in de richting van duurzaamheid zijn. Gijsbrechts: “Onze algoritmes tonen aan dat de afweging tussen milieu- en financiële kosten niet zo scherp is. Je kan heel veel duurzaamheid winnen met een beperkte toename van de financiële kosten.” Prof. Robert Boute (KU Leuven): “Ik verwacht dat bedrijven met machine learning gemakkelijk tot 10% op hun logistieke kosten kunnen besparen. Dit is een oproep tot actie.”

Lees meer: Trends

Aankomende events

Aankomend event