Verlaten olie- en gasplatformen ombouwen tot waterstoffabrieken?

15-07-2019

In de Noordzee zal volgend jaar een eerste project starten om waterstof te produceren. Hiervoor wordt een olie- en gasplatform voor de kust bij Scheveningen omgebouwd tot waterstofcentrale. Alle ingrediënten zijn in de Noordzee aanwezig: water, gas en windenergie.

Eerste project ter wereld voor de productie van waterstof op zee

Een platform in de Noordzee, ter hoogte van het Nederlandse Scheveningen, zal dienen als pilootproject. De Nederlandse overheid, het onderzoeksbureau TNO en de vereniging Nexstep zijn bij dit project betrokken om zo olie- en gasinfrastructuur nieuwe functies te geven.

Volgend jaar gaan ze van start met de waterstofproductie op dit platform. Met behulp van elektriciteit wordt water dan gesplitst in waterstof en zuurstof. De elektriciteit kan opgewekt worden door windenergie of met gas uit de Noordzee.

Het platform wordt daarvoor met een elektrolyser uitgerust. De eigenaar van het platform, Neptune Energy, ziet de opportuniteiten van deze transformatie van platformen om een schone brandstof als waterstof te produceren. Managing director Lex de Groot: “Deze pilot laat bij uitstek zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt. De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie gerealiseerd kan worden.”

Lees meer via Het Laatste Nieuws

Aankomende events

Aankomend event