Acht studentenkoten omgebouwd tot eerste Europese circulaire renovatieproject

20-05-2019

Op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) staan acht studentenkoten die als voorbeeld moeten dienen van een circulair renovatieproject. De renovatie gebeurde met demonteerbare modules en panelen om de functie van het gebouw in een handomdraai te wijzigen.

Bouwsector verantwoordelijk voor 40% van het afval

Kan men de functie van een gebouw veranderen en in korte tijd omvormen tot iets anders? VUB-professor Niels De Temmerman is een vurig pleitbezorger. Onlangs huldigde zijn onderzoeksteam Architectural Engineering het Circular Retrofit Lab in. Dat kadert in het Europese Horizon 2020-project ‘Buildings as material banks’. De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van het afval. Er is dus ruimte voor verbetering.

Veranderingsgerichte gebouwen

Prof. De Temmerman: “Het volledige concept van het Circular Retrofit Lab vertrekt vanuit het principe van het veranderingsgerichte bouwen. Het Lab heeft nu een expositieruimte op de gelijkvloers en een kantoor op de eerste verdieping, maar dat kan worden omgebouwd tot twee gastenkamers met elk een kitchenette, badkamer en onafhankelijke verwarming.” Voor de modulaire inrichting gebruikte het team bouwmaterialen die demonteer-, omkeer- en herbruikbaar zijn. Na het volledig strippen van het gebouw tot op de betonstructuur werden deze bouwmaterialen zowel voor de binnen- als de buitenkant ingezet. Dit ging van gevelpanelen in prefab tot slimme technieken voor verlichting en verwarming. De bouw ervan startte in oktober 2018 en was afgerond in slechts enkele maanden.

Lees meer via De Standaard

Aankomende events

Aankomend event