IKEA gaat voor een klimaatpositief businessmodel tegen 2030

29-04-2019

Eén van ‘s werelds grootste retailers IKEA werkt volop aan zijn transformatie naar een circulair businessmodel. In de toekomst wil IKEA nog meer inzetten op producten met een kleine milieu-impact. De absolute hoeveelheid emissies moet in 2030 dan ook 70% lager liggen dan in 2016.

Van lineair naar circulair

Grote schepen kunnen geen bruuske manoeuvres uitvoeren. Dat geldt ook voor internationale topbedrijven, zoals IKEA. Alberic Pater, duurzaamheidsmanager bij IKEA: “De transformatie van een lineair naar een circulair businessmodel verloopt bij ons trager dan bijvoorbeeld bij start-ups. Die zijn vaak vanaf de oprichting al circulair en kunnen snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen. IKEA heeft meer tijd nodig voor die verschuiving.”

Van vegetarische hotdogs tot ledlampen

IKEA is alvast op de goede weg. In het verlichtingsgamma gaan enkel nog ledlampen over de toonbank. “Als de 91 miljoen ledlampen die in 2018 verkocht zijn allemaal gloeilampen vervangen, dan levert dat een besparing op die gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van zo’n 800.000 huishoudens”, aldus Pater. In de winkels en kantoren van IKEA branden ledlampen en de keten wekt zelf energie op. Ook de vegetarische hotdog heeft een impact op de CO2-uitstoot, want die is per kilogram zeven keer lager dan die van de klassieke hotdog. IKEA recycleert daarnaast hun eigen afval en maakt er zelfs eigen producten van. En in Amsterdam loopt er inmiddels een pilot voor het verhuren van meubels aan jongeren. Aan praktische voorbeelden dus geen gebrek bij IKEA.

Het verminderen van het energieverbruik en het afval is relatief eenvoudig. Pater streeft dan ook naar het verlengen van de levensduur van producten en het sluiten van kringlopen. Alberic Pater: “Het energieverbruik van een product is namelijk vaak verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de CO2-uitstoot. De doelstelling op CO2-uitstoot is niet mis: de absolute hoeveelheid emissies moet in 2030 70% lager liggen dan in 2016.”

Heb je interesse om samen te werken met IKEA?

De investeringsmaatschappij achter IKEA, Ingka Group, nodigt innovators en start-ups uit tijdens het Meet the Buyer event van SCALE-UP. Op 23 mei tijdens het Cleantech Forum Europe in Stockholm kunnen cleantechbedrijven hun producten en diensten voorstellen aan Ingka Investments. Ingka Investments is namelijk op zoek naar innovatieve bedrijven op het vlak van circulaire producten en materialen, met aandacht voor zero emissie en carbon capture. Meer informatie over het Meet the Buyer event met Ingka Investments vind je hier.

Aankomende events

Aankomend event