Communicerende auto’s moeten files en ongevallen vermijden

12-04-2019

Op dit ogenblik test technologiebedrijf Imec samen met de universiteiten van Gent en Antwerpen hoe auto’s die met elkaar communiceren verkeersongevallen en filevorming kunnen voorkomen. Naast Europa investeert ook de Vlaamse overheid zo’n 3,5 miljoen euro in dit project.

Gemiddeld een halve seconde

Wanneer een auto plots remt, heeft een bestuurder in de achtervolgende wagen gemiddeld een halve seconde om ook op de rem te gaan staan. Die halve seconde is vaak al voldoende om een kettingbotsing of een ander ongeval te veroorzaken. Imec en onderzoekers van de Antwerpse en Gentse universiteit ontwikkelde technologie waardoor auto’s met elkaar kunnen communiceren. Zo zou de auto die plots remt, een remsignaal naar de volgende wagen kunnen sturen zodat die eveneens gaat remmen. Dat remmanoeuvre zou sneller worden ingezet dan na een menselijke reactie. Bedoeling is dat deze technologie in de toekomst ongevallen en filevorming vermijdt.

Testen op E313

De onderzoekers zullen verschillende technologieën testen. De eerste testfase zal plaatsvinden op een aparte rijstrook van een parallelweg naast de E313-snelweg. Als deze eerste fase goed verloopt, dan worden de communicerende auto’s in het gewone verkeer op de E313 getest. Hiervoor installeerden de onderzoekers speciale radio-eenheden op de E313 ter hoogte van Deurne zodat de wagens met elkaar kunnen communiceren.

Vlaamse steun van 3,5 miljoen euro

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts geeft zijn volle steun aan het project: “Mensenlevens zijn ons wel iets waard en het kan leiden tot minder files. We winnen op twee vlakken: verkeersveiligheid en doorstroming.” Daarom heeft de Vlaamse overheid 3,5 miljoen euro voor de test uitgetrokken. Minister van Innovatie Philippe Muyters treedt zijn collega Weyts bij: “Deze technologieën kunnen onze snelwegen veiliger maken en het fileprobleem verlichten. Ook Europa zal subsidies vrijmaken voor het onderzoek.”

Lees meer via vrt.be

Aankomende events

Aankomend event