Vegetarisch vis kweken in Kruishoutem

13-03-2019

Op grote schaal vis kweken is vaak niet duurzaam. Stijn Van Hoestenberghe uit Kruishoutem kweekt omegabaarsen op een duurzame wijze. Zo geeft hij ze enkel vegetarisch voedsel en recupereert hij regenwater. Op die manier kreeg de omegabaars zelfs een betere smaak.

Kweekvissen eten vis

Klassieke viskwekerijen voederen hun kweekvissen met andere vis. “Om een kilo vis te kweken, moet je drie kilo vis vangen. Dat gaat vooral om ansjovis, zandpaling of garnaalachtige diertjes, voedsel voor andere dieren zoals pinguïns en walvissen. Dat is toch absurd?”, aldus Van Hoestenberghe. Hij ging op zoek naar een soort die duurzaam gekweekt kon worden: “Ik wil vis kweken zonder dat de natuur daar last van heeft.”

Australische tijgerbaars

Hij werkte aan de KU Leuven aan een doctoraat over duurzame viskweek en ging op zoek naar een vissoort die aan de volgende criteria moest voldoen. Een warmwatersoort die graag in scholen leeft waren de eerste twee vereisten. Ze groeien sneller dan koudwaterwissen en tot slot moest de vis een zoetwatervis zijn. Zout water kan je namelijk niet recycleren. Hij kwam uit op de Australische tijgerbaars, een vis waar trouwens veel filet aan is. Tien jaar geleden vloog hij 3.000 kleine visjes in dozen over van Australië naar Leuven voor verder onderzoek.

Omegabaars

Nu runt hij in Kruishoutem een volwaardige viskwekerij van deze Australische tijgerbaarzen, goed voor 6 ton vis per maand. Bij aanvang van zijn onderzoek bleek de grondsmaak van de tijgerbaars een probleem te zijn. “Voeding heeft een invloed op smaak, ook bij vissen”, aldus Van Hoestenberghe. Hij stelde een vegetarisch dieet voor zijn baarzen samen op basis van zeewier, algen en maïs. Toevallig rijk aan omega-3-vetzuren, net die vetzuren die ons lichaam nodig heeft maar niet kan aanmaken. Met deze vegetarische voeding veranderde de smaak van de tijgerbaars en samen met enkele koks doopte hij de Australische tijgerbaars om in de ‘omegabaars’.

Regenwater

Ook voor de aanvoer van water werkte Stijn Van Hoestenberghe een duurzame methode uit. Naast zijn viskwekerij ligt de tomatenkwekerij Tomato Masters, waarvan de serres 800 liter water per vierkante meter opvangen. Dat water komt in een reservoir terecht van 74 miljoen liter water. Met een deel van dat regenwater vult hij de bassins met zijn omegabaarzen. Het afvalwater van de bassins wordt vervolgens gefilterd en gebruikt om de tomatenplanten te bemesten, een win-winsituatie voor beide bedrijven. Tomato Masters bespaart hiermee 20% op de aankoop van meststoffen en er wordt bijna geen water verspild om de vissen te kweken.

Lees meer via De Morgen

Aankomende events

Aankomend event