In 2020 komt IKEA met luchtzuiverende gordijnen

08-03-2019

Omdat de kwaliteit van lucht binnenshuis vaak te wensen overlaat, gaat de Zweedse meubel- en interieurgigant IKEA volgend jaar gordijnen op de markt brengen die de lucht binnenskamers zuiveren. Het is één van de initiatieven van IKEA in de strijd tegen luchtvervuiling.

Better Air Now!

Luchtvervuiling, binnens- en buitenshuis, is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid. Zo’n 90% van alle mensen ademt vervuilde lucht in en jaarlijks overlijden hierdoor maar liefst 8 miljoen mensen. Daarom lanceerde IKEA vorig jaar het initiatief 'Better Air Now!' om die luchtvervuiling aan te pakken. Een eerste project ging vorig jaar in India van start, waar IKEA stro van rijstplanten opkoopt en gebruikt als grondstof voor hun meubelen. Voordien staken de rijstboeren hun afval van stro in brand. Intussen vervaardigt IKEA eveneens keukenkastjes met gerecycleerd materiaal.

Fotokatalysator

In 2020 wil IKEA de vuile lucht binnenskamers aanpakken. Hun productontwikkelaars stelden samen met enkele Europese en Aziatische universiteiten een techniek op punt om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Zo wordt op de Gunrid-gordijnen van IKEA een fotokatalysator aangebracht. Wanneer licht van binnen of van buiten op de Gunrid-gordijnen valt, ontstaat een reactie die vergelijkbaar is met fotosynthese in de natuur. Bij belichting breekt de fotokatalysator de verontreinigende stoffen, zoals geuren en formaldehyde, af. De gordijnen zuiveren dus de binnenlucht. IKEA maakt zich trouwens sterk dat ze de techniek ook op ander textiel kunnen toepassen.

Tapijttegels slaan CO2 op

Luchtzuiverende gordijnen zijn niet nieuw. Al in 2015 hebben Franse researchers LED-textiel ontwikkeld dat lucht kan zuiveren, eveneens op basis van een fotokatalysator. En de Amerikaanse fabrikant van tapijttegels Interface is erin geslaagd om tegels te ontwerpen die CO2 kunnen opslaan.

Aankomende events

Aankomend event