Volvo breidt aanbod elektrische vrachtwagens uit

06-03-2019

Amper tien maanden na de lancering door Volvo van hun eerste elektrische vrachtwagen FL Electric, rijden in Zweden de eerste twee afgeleverde vrachtwagens van 16 ton inmiddels rond. Later dit jaar is Volvo Trucks van plan een elektrische vrachtwagen van 27 ton voor te stellen.

Voordelen elektrische vrachtwagens

Een Zweeds afvalverwerkingsbedrijf en een transportbedrijf zijn de eerste bedrijven die met de FL Electric rijden, bedoeld voor gebruik in de steden. Elektrische vrachtwagens bieden heel wat voordelen. In de stad stoten ze geen uitlaatgassen uit, maken ze niet veel lawaai en hebben ze een geringe impact op het klimaat. Doordat elektrische vrachtwagens bijna geluidloos zijn; kunnen ze ook ‘s nachts rijden zodat ze ‘s ochtend en ‘s avonds buiten de file kunnen blijven. Bestuurders hoeven ook niet meer in een luidruchtige cabine te zitten of schadelijke gassen in te ademen. En tot slot wordt ook de energie die bij het remmen vrijkomt, terug gerecupereerd.

Actieradius van 300 kilometer

Bij het plaatsen van de bestelling kunnen de klanten aangeven welke laadcapaciteit en actieradius hun elektrische vrachtwagen FL Electric moet hebben. De lichtste versie heeft twee li-ionbatterijen, de meest zware versie van de FL Electric zes. Dit komt overeen met een capaciteit van 100 tot maximaal 300 kilowattuur. De maximale radius bedraagt 300 kilometer. Een normale oplaadcyclus duurt tien uur, maar aan een snellader is de vrachtwagen volledig opgeladen na één tot twee uur. 

Zwaardere versie van 27 ton

Fabrikant Volvo wil duidelijk verder inzetten op elektrische vrachtwagens. Als alles volgens plan verloopt, zal later dit jaar de FE Electric worden voorgesteld. Die zal 27 ton wegen, opmerkelijk meer dan de huidige 16 ton. Roger Alm, president Volvo Trucks: “We zullen ons elektrisch aanbod blijven uitbreiden. Tegelijkertijd verminderen we ook de uitstoot van onze vrachtwagens op diesel en gas, vooral door energie-efficiënte aandrijvingen.”

De Volvo Electric Trucks in cijfers

  • Actieradius: Volvo FL Electric – tot 300 km.
  • Actieradius: Volvo FE Electric – tot 200 km.
  • Een windpark van 4 MW produceert voldoende energie voor de aandrijving van 200 elektrische FE-trucks.
  • Met één volledige rotatie van de windmolenrotor kan een truck 1,5 kilometer rijden.
  • Besparing van 2.500 kubieke meter op brandstof per jaar.
  • Daling van de uitstoot van broeikasgassen met 10.000 ton CO2 per jaar (als de accu’s worden opgeladen met energie uit windkracht).
  • Electrische trucks verbruiken de energie drie tot vijf keer efficiënter dan vergelijkbare dieseltrucks.

Bron cijfers: Volvo Trucks

Foto: © Copyright Volvo Trucks

Aankomende events

Aankomend event