Circulaire zonnepanelen om afvalberg te beperken

01-03-2019

De massale productie en installatie van zonnepanelen is een positieve evolutie naar meer hernieuwbare energie. Maar de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel bedraagt 25 tot 30 jaar. Wat gaan we doen met de immense afvalstroom van afgedankte zonnepanelen vanaf 2050?

Veolia zet eerste stappen in het recycleren van zonnepanelen

In Europa valt de recyclage van zonnepanelen onder de wettelijke regeling van elektronisch afval. “85% van de materialen wordt teruggewonnen en er is vaak sprake van hergebruik in laagwaardige toepassingen. Zo wordt het glas van een zonnepaneel omgezet als glaswol voor isolatie”, aldus Imco Goudswaard, sustainability manager van materiaalleverancier DSM Advanced Solar.

Veolia in Zuid-Frankrijk ging de uitdaging om fotovoltaïsche zonnepanelen te recycleren aan. Sinds vorig jaar worden in een nieuwe fabriek het paneelglas, het aluminium raamwerk, de aansluitdoos, de kabels en het silicium van elkaar gescheiden om te hergebruiken in de glas-, aluminium-, cement- en metaalindustrie.

Afval als grondstof

In een ideale wereld bestaan de toekomstige zonnepanelen uit gerecycleerde componenten van afgedankte zonnepanelen. Goudswaard: “Laten we het afval opnieuw als grondstof gebruiken om de keten te sluiten.” Bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en onderdelen voor zonnepanelen is het best om deze visie voorop te stellen, klinkt het.

Circular Solar

Op het vlak van het milieu lijken deze circulaire zonnepanelen een goede zaak, maar ook het kostenplaatje van het hele proces is niet onbelangrijk. Bij een explosieve markt zoals zonnepanelen draait het vaak om een lagere marges en meer capaciteit. Producenten liggen nu nog minder wakker van de financiële gevolgen van de recyclage op het einde van de levensduur van de zonnepanelen. “De business case rondom zonnepanelenrecycling is er nog niet”, klinkt het bij Goudswaard wat alarmerend. Zijn bedrijf DSM heeft intussen het initiatief genomen om Circular Solar op te starten, een project vanuit Solar United, de internationale vereniging van fabrikanten. Hiermee willen ze voortaan wereldwijd het belang promoten om meer in te zetten op circulaire zonnepanelen.

Aankomende events

Aankomend event