Teelt beschermen met biologisch afbreekbaar papier

22-02-2019

De Ierse papierfabrikant Smurfit Kappa bracht een biologisch afbreekbaar papier op de markt dat landbouwers als alternatief voor plastic kunnen gebruiken om hun gewassen te beschermen tegen onkruid en temperatuurschommelingen. Het AgroPaper wordt na gebruik compost.

Polytheen niet milieuvriendelijk

Bij het kweken van planten en gewassen moeten landbouwers en tuinders vaak hun teelt afdekken met een deklaag in polytheen. Dat is niet meteen milieuvriendelijk. Soms blijven plastieken fragmenten van die deklaag achter na de verwijdering ervan en dieren eten die dan op.

Van papier naar compost

Samen met een andere producent (Sangüesa Paper Mills) en het Spaanse onderzoekscentrum voor agrifood-technologie Intia, heeft dochteronderneming Nervion van Smurfit Kappa AgroPaper ontwikkeld. AgroPaper is een deklaag in biologisch afbreekbaar papier, een andere optie dan de versie in polytheen.  Na gebruik kan dit papier als compost dienen.

Laurent Sollier, chief operational officer (COO), gelooft heel sterk in de vele voordelen van AgroPaper: “Bij Smurfit Kappa geloven we dat we een verantwoordelijkheid hebben om vandaag de uitdaging van het milieu en de samenleving als geheel aan te gaan door de papieren en verpakkingsoplossingen van de toekomst te ontwikkelen. AgroPaper is een voorbeeld van een echt circulair product dat een cruciaal problemen voor boeren oploste en vele mogelijkheden opent.” De basis van het nieuwe papier bestaat uit lange naaldvezels, afkomstig uit lokale bossen die duurzaam worden beheerd.

Meer opbrengst

De biologische afbreekbaarheid van AgroPaper is een belangrijke troef. Uit tests is echter ook gebleken dat in sommige gevallen de landbouwer en tuinder een hogere opbrengst hebben bij het gebruik van AgroPaper, in vergelijking met de deklaag in polytheen. Meteen een tweede goede reden om naar AgroPaper over te schakelen.

Aankomende events

Aankomend event