Breekt elektrische vliegtuigmotor Rolls-Royce record in 2020?

20-02-2019

Ingenieurs van het Britse industrieconcern Rolls-Royce werken koortsachtig aan een nieuwe elektrische vliegtuigmotor, die in 2020 een vliegtuig aan 300 mijl per uur (483 kilometer per uur) kan voortstuwen. Het huidige snelheidsrecord dateert uit 2017 en bedraagt 340 kilometer per uur.

Elektrisch vliegen tussen Amsterdam en London

Dat record staat nog steeds op naam van het Duitse Siemens, producent van dit elektrisch vliegtuig. De ambitie van Rolls-Royce om dit record te breken, is niet verwonderlijk. Al in 1931 vloog een vliegtuig met een motor van Rolls-Royce het snelheidsrecord van toen, namelijk 340 mijl per uur (ongeveer 547 kilometer per uur) tijdens een prestigieuze vliegwedstrijd.

Rolls-Royce bouwt al decennia lang motoren voor de grootste vliegtuigconstructeurs en luchtvaartmaatschappijen en kan dus niet achterblijven met de ontwikkeling van een elektrische vliegtuigmotor. Lagekostenmaatschappij Easyjet gaf aan dat het al in 2027 elektrisch wil vliegen tussen Amsterdam en London.

Belangrijk onderdeel: de batterij

Voor het ontwerp van de elektrische motor en bijhorende batterijen doet Rolls-Royce beroep op de expertise van producenten van elektrische motoren, van start-ups die in de luchtvaartsector actief zijn, maar ook van de autorace-industrie die verregaande elektrische ambities heeft. “Dit vliegtuig wordt aangedreven door een state-of-the-art elektrisch systeem en de krachtigste batterij die ooit is gebouwd voor een vliegtuig”, aldus Matheu Parr, projectleider bij Rolls-Royce. Die batterij zal aan heel wat vereisten moeten voldoen. Het gewicht van de batterij moet namelijk licht zijn en veel vermogen kunnen leveren zonder oververhit te raken. Matheu Parr: “Daarom houden we meer dan 20.000 datapunten per seconde in de gaten. We meten het voltage van de batterij, de temperatuur en de conditie van de aandrijving.”

Snelheidsrecord niet snel genoeg

Hoewel de recordpoging pas in 2020 zal plaatsvinden, is het nu al duidelijk dat het vooropgestelde snelheidsrecord van Rolls-Royce met 483 kilometer per uur voor een vliegtuig commercieel niet interessant genoeg is. Dus zullen Rolls-Royce en andere producenten de komende jaren nog een extra tandje moet bijsteken om nog snellere elektrische vliegtuigmotoren te ontwikkelen.

Aankomende events

Aankomend event