Hoe innovaties de klimaatuitdagingen kunnen oplossen

13-02-2019

Een deel van de klimaatoplossing zal van innovatie moeten komen. Ook de Belgische bedrijven zoeken volop mee naar antwoorden. Er gebeurt al enorm veel onderzoek naar technologische oplossingen voor de klimaatverandering, maar er is nog veel marge om de efficiënte te verbeteren.

Laaghangend fruit

“Die marge om onze uitstoot te verminderen zit hem vooral in het verbeteren van onze efficiëntie door meer afvalstoffen circulair te maken of elke joule energie efficiënt in te zetten”, vertelt Paul De Bruycker, CEO van het afvalverwerkingsbedrijf Indaver.

Zo opende Indaver in de Waaslandhaven een stoomnetwerk dat de opgewekte warmte van de verbranding van niet-recycleerbaar afval naar de chemiebedrijven in de buurt transporteert. Zij moeten dan hun eigen stoomketels minder inzetten. Dit levert een besparing van 100.000 ton aan CO2-uitstoot op.

Maak van CO2 een waardevolle grondstof

“Maar er is meer nodig dan dit”, erkend Paul De Bruycker. Het overschot aan CO2 capteren en omzetten in iets waardevols is de enige manier om het huidige CO2-probleem op te lossen. De technologie bestaat al, maar moet zich nog drastisch verbeteren.

Voorbeelden van bedrijven die er al experimenteren met Carbon Captation & Utilization zijn Orbix in Genk en Recticel. Orbix gebruikt CO2 om bouwmateriaal te maken en Recticel maakt er dan weer matrassen mee.

Ook op andere fronten wordt er geïnnoveerd om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo is materiaalgroep Umicore een wereldspeler op het vlak van batterijen voor elektrische auto’s en de recyclage van zeldzame grondstoffen. In het Vlaamse kenniscentrum Energyville/VITO gebeurt veel onderzoek naar performantere batterijen en batterijopslag. En Peter Tom Jones van de KU Leuven voert belangrijk onderzoek uit naar het terugdringen van de afvalberg door er waarde uit te putten. Ook wel ‘enhanced landfill mining’ genoemd.

Energie efficiënter inzetten dankzij smartgridtechnologie

Slimme energienetten sturen niet alleen het aanbod, maar ook de vraag. Deze slimme energiesturing is nodig als we meer gebruik willen maken van hernieuwbare bronnen zoals de wind en de zon. REstore, Actility en Enervalis zijn gekende bedrijven in de sector van de smartgridtechnologie.

De evolutie van de waterstoftechnologie

Er wordt duchtig geëxperimenteerd met waterstof. Het blijft duur, maar het potentieel is er. Vooral in de scheepvaart kan het een groot verschil betekenen.

Lees meer via De Tijd

Aankomende events

Aankomend event