Van fruitafval naar lederen handtas

16-01-2019

Onderzoekers van de UCLL Limburg testen hoe leer kan worden gemaakt van fruitafval. Een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor dierenleer. Voorlopig maakt het onderzoeksteam het fruitleder van appelen en peren, maar ook andere fruitsoorten komen in aanmerking.

De komende twee jaar zal het onderzoeksteam van docent en onderzoeker Evert Vanecht werken aan het project Appeal, waarin ze experimenteren met het afval van appelen en peren om er uiteindelijk fruitleer van te maken. Het fruitafval wordt gemixt en gekookt om de bacteriën te doden. Daarna wordt dit in de oven geplaatst en watervrij gemaakt. Het resultaat is een vast stuk fruitleer. Vervolgens wordt onderzocht welke additieven en coatings moeten worden toegevoegd om de sterkte en de waterdichtheid te verbeteren.

100.000 ton fruitafval per jaar

In de provincie Limburg is er een groot overschot van fruitafval, voornamelijk appelen en peren, dat bij de landbouwers, in de winkels of op de fruitveilingen blijft liggen. In België komen we aan ongeveer 100.000 ton fruitafval per jaar. Met Appeal moet dat overschot voor een stukje worden weggewerkt.

Opschalen en commercialiseren

Eens de productie op punt staat, kan het worden uitgerold op grote schaal. Het fruitleer kan dan worden gebruikt voor het vervaardigen van handtassen en broeksriemen. Maar het kan ook dienen ter vervanging van plastic bakjes.

Lees meer via vrt.be

Aankomende events

Aankomend event