India wil grote steden vanaf nul redesignen

12-12-2018

Zelfs de grootste steden ter wereld startten ooit als kleine dorpjes. Organische groei resulteerde in grote urbanisaties met luchtvervuiling, dagelijkse files, en andere problemen. India wil grote steden redesignen om deze problemen te voorkomen.

De lokale regering van de Indiase staat Andhra Pradesh heeft Norman Foster, een autoriteit in de architectuurwereld, onder de arm genomen om de provinciehoofdstad Amaravati te redesignen. Het doel is het optimaliseren van middelen, het voorzien van jobs en huisvesting in een volledig groene stad. Het team van Foster ontwerpt de stadskern van de 217 vierkante kilometer grote stad. Het transportplan voorziet watertaxi’s, elektrische voertuigen en fietspaden. Schaduwrijke boulevards met veel groen moeten mensen aanzetten om door de stad te wandelen.

De planeet verstedelijkt steeds meer, plannen zoals deze kunnen andere steden in de wereld inspireren hoe om te gaan met de uitdagingen die hierbij komen kijken. Sommige steden zijn al goed op weg… Kopenhagen wil tegen 2025 de eerste CO2 neutrale hoofdstad ter wereld zijn. Noorwegen is bezig met de bouw van Oslo Airport City: een stad van vier miljoen vierkante meter met een volledig hernieuwbare energievoorziening en voorzien van elektrische voertuigen.

Er wordt voorspeld dat 70% van de wereldbevolking tegen 2050 in steden zal wonen. Toekomstmogelijkheden kunnen gevonden worden in nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, zelfrijdende voertuigen en drones, 3D printing en biotechnologie. Sommige van deze zijn nu al aanwezig in stedelijke omgevingen en bieden kansen in de transitie naar een duurzame toekomst.

Maar technologie mag niet het enige focuspunt zijn: steden hebben sterk leiderschap nodig en moeten een plaats zijn waar jong afgestudeerden kunnen experimenteren en nieuwe innovatieve ideeën kunnen bloeien. In de woorden van Mr. Ratti, directeur van het SENSEable City Laboratory aan MIT: “Never forget the three most important things: people, people and people”.

Lees meer via World Economic Forum

Aankomende events

Aankomend event