Kopenhagen fietsend op weg om klimaatneutraal te worden

31-10-2018

Binnen zeven jaar wil Kopenhagen niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Deense hoofdstad zal zijn elektriciteitsnet volledig hertekenen om een halt toe te kunnen roepen aan de uitstoot van klimaatveranderende emissies. En daar gaan ze voor… met de fiets!

De stad wil een voorbeeld zijn voor andere steden en landen. Kopenhagen heeft al veel infrastructurele voorzieningen voor zijn 600.000 fietsende inwoners. Ze hebben er parkeergarages voor fietsen en maar liefst 375 kilometer fietspaden.

Kopenhagen en Scandinavische steden zijn altijd al groene leiders geweest. HOFOR (het grootste Deense nutsbedrijf) heeft biljoenen euro geïnvesteerd om 360 windturbines te bouwen tegen 2025 om de stad grotendeels te voorzien van elektriciteit. Het bedrijf zegt dat biomassa energiecentrales met duurzame houtpellets binnenkort de steenkoolcentrales zullen vervangen.

Steden wereldwijd gebruiken meer dan twee derde van ’s werelds energie, daarmee zijn ze verantwoordelijk voor ongeveer drie vierde van de uitstoot van alle koolstofdioxide volgens de Verenigde Naties

Het ultieme doel van Jørgen Abildgaard, directeur van het klimaatprogramma van de stad, is 100% klimaatneutraal (dus niet meer koolstofdioxide te produceren dan het elders kan compenseren) te zijn tegen 2025. Vorig jaar heeft de hoofdstad ongeveer 1,37 miljoen ton klimaatveranderende gassen geproduceerd, dat is 40% minder dan in 2005. Deze vermindering was te danken aan de omschakeling naar windenergie. De stad is dus goed op weg om alle broeikasgassen te bannen tussen 2050 en 2100.

Lees het volledige artikel in World Economic Forum

Aankomende events

Aankomend event