Eerste elektrische en autonome vrachtschip klaar in 2022

27-08-2018

Yara Birkeland zal het eerste elektrische containership ter wereld zijn dat autonoom kan varen. De ontwikkelaar Yara werkt hiervoor samen met scheepsbouwer Vard dat het ship oplevert in 2020. Eerst zal het ship nog bemand zijn en tegen 2022 opereert het volledig autonoom.

Switch naar zee bespaart 40.000 vrachtwagenritten

De kunstmestfabrikant Yara besloot eerder al om te verduurzamen door te switchen naar transport over zee. Hierdoor verdwenen maar liefst 40.000 vrachtwagenritten. Het was dan ook een logische stap voor Yara om ook het maritiem transport verder te vergroenen.

Eerste elektrische containership dat autonoom kan varen

Elektrische schepen bestaan al een tijdje. Yara Birkeland is dan ook niet het eerste elektrische containership ter wereld, maar het wordt wel het eerste vrachtship dat naast elektrisch ook autonoom kan varen.

Voor de bouw van de Yara Birkeland, het eerste elektrische en autonome containership, besloot Yara om de handen in elkaar te slaan met Vard. “Vard, ook een Noors bedrijf, combineert expertise met innovatiekracht op het vlak van aangepaste schepen. Het schip dat ze zullen leveren, wordt een gamechanger voor de scheepvaart.”, vertelt Svein Tore Holsether, CEO van Yara.

Aankomende events

Aankomend event