Technology pioneers tackelen klimaatproblemen met innovaties

23-07-2019

Recent gaf het World Economic Forum 56 internationale bedrijven de titel van ‘Technology Pioneer 2019’. Die bedrijveninnoveren niet enkel door nieuwe technologieën te ontwikkelen, ook de toepassingen van hun uitvindingen zijn belangrijk voor de toekomst.

Start van internationale samenwerkingen

“Onze nieuwe technology pioneers staan aan de top in heel wat takken van de industrie. Hun innovatie biedt een antwoord op vele problemen in de wereld”, aldus Fulvia Montresor, Head of Technology bij het World Economic Forum. Winnaars stappen in een traject van twee jaar waarbij ze gaan samenwerken met andere innovatieve bedrijven, industriële leiders en experts. Die bedrijven zijn wereldwijd verspreid  en bij meer dan een kwart van de winnaars staat een vrouw aan het hoofd.

Recyclage van rubberen banden

Één van de technology pioneers is het Nederlandse Black Bear Carbon, dat jaarlijks 1 miljoen rubberen banden recycleert. Black Bear Carbon verhit oude banden en breekt het rubber af. Het resultaat zijn zwarte koolstofpellets, die bijvoorbeeld tot inkt of laptoptoetsen worden verwerkt. Na dit proces blijft 60% van de rubberen band over. Dit wordt verder verhit totolie en gas voor gebruik als brandstof. Zo heeft Black Bear Carbon een negatieve ecologische voetafdruk. Met 800 gelijkaardige vestigingen van Black Bear Carbon zou het theoretisch mogelijk zijn om wereldwijd elke weggegooide rubberen band te recycleren.

 

Lees meer via weforum.org

Aankomende events

Aankomend event