Wereldwijde impact van Vlaanderen op de cleantechsector

28-03-2019

In een recent interview in het themanummer ‘Duurzame toekomst’ bij Trends staan Frans Snijkers (Cleantech Flanders), Bruno Reyntjens (VITO) en Walter Eevers (VITO) stil bij het belang van cleantech, de uitdagingen, de veelbelovende technologieën en de prominente rol van Vlaanderen.

Stimuleren van innovatie

Frans Snijkers is business developer bij Cleantech Flanders, Bruno Reyntjens commercieel directeur bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Walter Eevers is directeur R&D, eveneens bij VITO. Vanuit hun eigen vakgebied zijn ze elke dag bezig met cleantech, een middel om duurzaamheid te bereiken via economische systemen. “Onze missie bij VITO is om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen door middel van toegepast technologisch onderzoek. Cleantech is het resultaat van dat onderzoek”, aldus Reyntjens. “Die innovatie is uiteraard wel nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken. De Vlaamse overheid moet via haar beleid die innovatie stimuleren.”

Impact creëren met cleantech

“Maar de technologieën moeten dan wel duurzaam in de markt worden gezet én gebruikt worden”, zegt Eevers. Dat is één van de vele uitdagingen op het vlak van cleantech. Volgens Reyntjens is zelfs de grootste uitdaging om impact te creëren met cleantech. “Technologie ontwikkelen en expertise opbouwen is één zaak, maar deze moeten ook naar buiten worden gebracht.”

Conversie van CO2 en brandstoffen

Op de vraag in welke technologieën de experts het meeste potentieel zien, antwoorden Reyntjens en Eevers unisono: het belang en potentieel van CO2-conversie. “Door CO2 op te vangen, kunnen we het gebruiken als grondstof. VITO-wetenschappers zijn hier volop mee bezig”, geeft Reyntjens mee. Maar er is meer conversie. Eevers: “We richten ons op conversie van CO2 in bouwmaterialen. Anderzijds is er de conversie van brandstoffen die onze mobiliteit groener kunnen maken, en naar chemicaliën voor de industrie.”

Communicatie- en promotieplatform

Wat is de rol van Cleantech Flanders in dit hele Vlaamse cleantechverhaal? “Het doel van Cleantech Flanders is om een stevig communicatie- en promotieplatform te zijn voor de cleantechsector. We zorgen voor matches en win-winpartnerships tussen grote en kleine Vlaamse bedrijven. Tot slot willen we kleine bedrijven helpen in het buitenland en versterken we de Vlaamse cleantech over de grenzen heen”, besluit Snijkers.

Lees meer via Trends

Aankomende events

Aankomend event