In “Alles kan schoner” gaat Dirk Draulans op zoek naar Vlaamse cleantechinnovaties

27-11-2013

De Vlaamse cleantechinitiatieven concentreren zich in vier domeinen: energie, materialen, mobiliteit en water. De voornaamste verwezelijkingen worden in twee documentaires toegelicht. Deze documentaire won zelfs de FRDO persprijs voor duurzame ontwikkeling.

Als we de opwarming van de aarde willen tegengaan, dan moeten we niet alleen ons gedrag veranderen, maar ook onze technologieën. In deze documentaire belichten we de propere technologieën van de toekomst. Vlaanderen speelt hierin een voortrekkersrol.

We bekijken hoe van oud afval uit de jaren ’60 en ’70 bouwmaterialen en duurzaam cement gemaakt kan worden. We rijden met de eerste elektrische 4x4 en wind wordt geoogst met vliegers op 300 meter hoogte. Motoren van Vlaamse weefgetouwen worden omgebouwd tot aandrijflijnen voor elektrische wagens. Die wagens kunnen fungeren als tijdelijke opslagplaats voor energie in zogenaamde 'smartgridsystemen', waarin energie lokaal wordt geproduceerd en verbruikt. Slimme huishoudtoestellen draaien alleen als de zon schijnt of de wind waait. Zelfs de windmolens zullen uit het landschap verdwijnen, want jonge Vlaamse uitvinders dokteren systemen uit om wind te oogsten met vliegers. Kortom: Dirk Draulans stelt vast dat de toekomst er anders zal uitzien dan vandaag, schoner vooral.

Deel 2 van Alles kan schoner gaat over energie en mobiliteit. Bekijk deel 1 van Alles kan schoner waarin materialen en water aan bod komen.

Bekijk hier de video

Aankomende events

Aankomend event