De eerste recycleerbare motor voor elektrische wagens

08-02-2019

Drie jaar werkten 15 onderzoekers van de KU Leuven aan het ontwerp van een recycleerbare elektrische motor. Samen met autotechnologie-producent Valeo ontwikkelden ze een motor waaruit de magneten gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Het belangrijkste deel van een elektrische motor is de permanente magneet die Neodymium bevat. Neodymium is één van de 17 zeldzame aardmetalen en de ontginning ervan gebeurt buiten Europa. 95% van de wereldwijde gebruikte zeldzame aarden worden geproduceerd in China.

Om de afhankelijkheid van China en de milieu-impact van mijnbouw te beperken is het belangrijk om deze zeldzame aardmetalen te recycleren. De huidige elektrische motoren zijn echter niet recycleerbaar.

De start van een e-mobility revolutie

Het Europees project DEMETER bracht daar nu verandering in en ontwierp een prototype voor een hybride auto. Deze e-motor zal worden opgeschaald naar een exemplaar voor een volledig elektrische wagen. Bovendien is de e-motor van DEMETER niet alleen recycleerbaar, maar worden er ook gerecycleerde neodymium magneten voor gebruikt.

Conclusie als we groene energie gebruiken en de batterij en de motor recycleerbaar maken dan hebben we de meest groene auto ooit.

Lees meer via EOS Wetenschap

Aankomende events

Aankomend event