70 hectare grote gipsberg in Zelzate is grootste aaneensluitende zonnepark in de Benelux

19-10-2016

Het zonnepark met 55.000 zonnepanelen, goed voor een actueel vermogen van 16,5 MW, voorziet 4.000 gezinnen van stroom. Dit levert een besparing van 2.613 ton CO2-uitstoot op. Via de burgercoöperatie Zonneberg, zo’n 800 coöperanten, investeren de burgers mee.

In 2010 kreeg de voormalige Kuhlmann-site in Zelzate een nieuwe bestemming en startte Terranova Solar met het inkapselen van de 70 hectare grote gipsberg. De gipsberg huisvest nu het grootste aaneensluitende zonnepanelenpark in de Benelux, goed voor 20 hectare zonnepanelen met een actueel vermogen van 16,5 MW. Een klein deel van de gipsberg wordt nog uitgemijnd. Dit gips wordt als bodemverbeteraar verkocht aan champignontelers.

Terranova Solar is een samenwerking tussen DEC (DEME Group), Envisan, Imasco (Aertssen), Jan De Nul Group en Finiwo en POM Oost-Vlaanderen. Zij kochten het vervuilde terrein op en vormde het om tot een voorbeeld van hernieuwbare energie. Door de sanering en afbraak van de voormalige fabrieksgebouwen werd ook een nieuw bedrijventerrein van 50 hectare ontwikkeld. De Zonneberg creëerde dus niet alleen groene stroom, maar ook extra werkgelegenheid. Check hier alle resultaten van de Zonneberg. 

Aankomende events

Aankomend event